Читај ми!

Бајден кинеском председнику: Важно је да се разумемо; Си: Земља је довољно велика за успех наше две државе

Председник Кине Си Ђинпинг и амерички председник Џозеф Бајден састали су се на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње у Сан Франциску. То је прва посета Сија Сједињеним Државама од 2017, када је у Белој кући био Доналд Трамп.

Бајден кинеском председнику: Важно је да се разумемо; Си: Земља је довољно велика за успех наше две државе Бајден кинеском председнику: Важно је да се разумемо; Си: Земља је довољно велика за успех наше две државе

Амерички председник Џозеф Бајден је кинеском колеги рекао да му је драго што се опет виде, као и да су њихови сусрети увек били отворени, директни и корисни.

"Од кључне важности је да се добро разумемо", рекао је Бајден, истичући да морају да осигурају да се такмичење две силе не претвори у сукоб.

Си Ђинпинг је Бајдену рекао да је планета Земља довољно велика за успех обе државе, као и да би Пекинг и Вашингтон требало да се уздигну изнад различитости.

У уводним речима, и председник САД и председник Кине споменули су дуго познанство које су гајили када су обојица били потпредседници.

"Познајемо се дуго", рекао је Бајден Сију, рекавши да се они не слажу увек, "што никога не изненађује", али да су њихови састанци увек били "искрени, директни и корисни".

Си се, такође, просетио прошлости. Долазећи овде, сетио сам се Вашег пута у Кину када сам био потпредседник Кине. Имали смо састанак. Било је то пре 12 година", напоменуо је председник Кине и истакао да се и даље веома живо сећа њихових сусрета.

"Враћамо се директним, отвореним и јасним комуникацијама"

Бајден и Си су се током састанка договорили да њихове земље наставе комуникацију на нивоу две војске и да сарађују у борби против трговине дрогом.

Двојица лидера су разговарала око четири сата на имању у близини Сан Франциска и дотакла се низа осетљивих тема које су допринеле захлађењу односа САД и Кине.

Амерички председник је оценио да је успех састанка у томе што су Си и он "једноставно разговарали и били отворени један према другом".

Бајден је рекао да су се сагласили да наставе војне контакте које је Кина прекинула када је тадашња председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајван у августу 2022. године.

"Враћамо се директним, отвореним, јасним комуникацијама на директној основи", рекао је председник САД.

Кина ће зауставити извоз производа који се користе у производњи фентанила

Бајден и Си су се договорили и да ће Кина зауставити извоз хемијских производа који се користе у производњи опијата фентанила, који је водећи узрок предозирања наркотицима у САД.

"То ће спасити животе", рекао је Бајден, додајући да цени Сијеву посвећеност решењу тог проблема.

Према договору, Кина ће размотрити ситуацију у конкретним хемијским фабрикама које производе елементе од којих се прави фентанил, рекао је новинарима високи амерички званичник.

"САД треба да престану да наоружавају Тајван"

Када је реч о Тајвану, Си је истакао да Кина нема планове да наредних година покрене војну акцију против острва, али је навео услове под којима би се применила сила.

"САД треба да престану да наоружавају Тајван и да подрже мирно поновно уједињење Кине", казао је кинески председник.

Бајден је, са друге стране, поручио да САД "верују у статус кво" и позвао Пекинг да поштује изборни процес на Тајвану.

Председник САД је позвао Сија да употреби свој утицај на Иран и позове ту земљу да, преко својих савезника, не изводи нападе на америчке положаје на Блиском истоку. 

Након састанка са Бајденом, Си Ђинпинг је разговарао и са америчким предузетницима у Сан Франциску и рекао да је Пекинг спреман да буде партнер и пријатељ Сједињених Америчких Држава.

Си је нагласио да има доста простора за билатералну сарадњу Кине и САД.

"Самит има стратешки значај и постаће прекретница"

Кинески министар спољних послова Ванг Ји оценио је да су Си и Бајден имали "веома добар" састанак који је био свеобухватан и дубински.

Према његовим речима, лидери две земље су разменили мишљења о разним питањима у атмосфери међусобног поштовања.

"Самит има стратешки значај и постаће прекретница у историји кинеско-америчких односа", оценио је Ванг.

Добар део претходне године, амерички званичници су припремали терен за овонедељни самит Сија и Бајдена, с циљем да се поново успоставе дипломатски канали између Кине и Сједињених Држава.

Због тога су се три пута састали Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливен и кинески министар спољних послова Ванг Ји, док су државни секретар Ентони Блинкен, министарка финансија САД Џенет Јелен и изасланик за климу Џон Кери путовали у Пекинг.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се