Читај ми!

Власти Колумбије се спремају да из мора извуку олупину са благом вредним 16 милијарди фунти

Шпанска галија "Сан Хозе", која је потонула у Карипском мору пре више од 300 година, преносила је, како се верује више од 200 тона блага, укључујући злато, сребро и смарагде, а сада би коначно требало да буде извучена на површину. Сматра се "светим гралом" поморске археологије јер поред великог блага, има и историјски значај и информације о политичкој, друштвеној и економској клими с почетка 18. века.

Колумбијски председник Густаво Петро жели да извлачење олупине буде један од "приоритета" његове администрације, пре окончања његовог мандата 2026. године.

Министар културе Хуан Давид Кореа рекао је за Блумберг да су од председника добили инструкције да убрзају извлачење олупине.

Међутим, још не постоји консензус око тога коме припада благо чија је вредност, како се верује, између 3,2 и 16 милијарди фунти.

Шпанија и Боливија такође тврде да полажу право на садржај олупине, која је откривена 2015. захваљујући колумбијској морнарици, у близини луке Картагине.

Стручњаци за поморство овај брод сматрају "светим гралом међу олупинама", јер поред великог блага, има и историјски значај и информације о политичкој, друштвеној и економској клими с почетка 18. века.

Наводе да се на њему, између осталог, налази и нетакнути кинески порцелан, грнчарија, али и топови.

Британска краљевска морнарица је потопила "Сан Хозе" 8. јуна 1708. године током Рата за шпанско наслеђе, а његова локација остала је непозната пуна три века.

Брод који је некада имао 600 чланова посаде биће извучен на површину захваљујући партнерству државе Колумбије са приватним сектором.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије