Читај ми!

Снажан земљотрес погодио Непал, најмање 157 мртвих

Најмање 157 особа је погинуло, а десетине су повређене у Непалу у јаком земљотресу који је погодио западну област Џајаркота.

Спасиоци у Непалу голим рукама копају по рушевинама срушених кућа, тражећи преживеле након што је у најгорем земљотресу у земљи у последњих осам година погинуло 157 људи и потресао зграде чак до престонице Индије, Њу Делхија.

Земљотрес који је погодио област Џајаркот на западу Непала, био је јачине 6,4 јединице по Рихтеру, саопштио је непалски Национални сеизмолошки центар. Према Немачком истраживачком центру, потрес је био јачине 5,7 једница, док га је Геолошки завод САД измерио на 5,6.

Званичници страхују да би број мртвих могао да порасте јер су спасиоци стигли до брдовитог подручја у близини епицентра, 500 километара западно од главног града Катмандуа, тек рано у суботу када су и почели да траже преживеле.

Како истичу званичници, иако јачина земљотреса није била превелика, штета и број погинулих су велики због лошег квалитета градње у тој области и због тога што се догодио док су људи спавали.

Очекује се да ће спасилачки радови бити спори јер тимови хитне помоћи прво морају да рашчисте путеве блокиране клизиштима на многим местима. Очекује се да ће хеликоптери и мали авиони помоћи у спасилачким операцијама.

Разорни потреси 2015. однели 9.000 живота

Током два земљотреса 2015. године у Непалу је погинуло око 9.000 људи. Тада су читави градови, вековима стари храмови и друга историјска места претворени у рушевине, са више од милион уништених кућа, са штетом процењеном на око шест милијарди долара.

Потрес се осетио у Њу Делхију, удаљеном око 600 километара и другим деловима северне Индије, потресајући зграде и приморавајући људе да истрчавају на улице касно у ноћ.

Власти у северним индијским државама Утар Прадеш и Утараканд, које се граниче са Непалом, саопштиле су да нема извештаја о штети.

Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да је "веома тужан" због губитка живота и штете у Непалу.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво