Читај ми!

РТС у Јерусалиму – затворене радње, у граду нема туриста и ходочасника

Сукоб израелске војске и Хамас почео је 7. октобра. Екипа РТС-а била је у Јерусалиму, граду који је од тог дана сабласно празан. Нема туриста, ни ходочасника, а многе радње су затворене. Становници Јерусалима наводе да не памте такве слике.

Јерусалим је сабласно празан. После 7. октобра у овај град не долазе ни туристи, нити се ходочасници успињу уз брдо Голгота да се поклоне на Христовом гробу.

Израелци кажу да не памте овакву слику ни из времена прве интифаде 1988. ни из периода Заливског рата 1990. и 1991.

На платоу испред Зида плача је тек понеки верник. А на простору који може да се обухвати погледом највеће су јеврејске и исламске светиње.

И Западни зид и купола на стени и џамија Ал Акса на храмовној гори.

"За 34 године мог живота овде у Јерусалиму, Израелу, Светој земљи уопште не памтим овако тешке слике испражњеног сабласно празног Светог града. Имали смо прилике да видимо на неколико локација које су обично пуне, не само ходочасника, него туриста и локалног становништва за викенд. Ово су незапамћене слике", рекао је Александар Николић, почасни конзул Србије у Израелу.

Овде има невоља и кад нема рата. Насиље између израелске војске, досељеника и Палестинаца на Западној обали последњих седмица превазилази размере тензија последњих 20 година.

На северу, Хезболах испаљује ракете према израелској територији од 7. октобра као подршку Хамасу. Иако његов лидер Хасан Насралах поручује да је напад на Израел стопроцентно палестински, Израелци највише страхују од другог фронта.

"Мој син је тамо он је лекар при израелским одбрамбеним снагама на северу и искрено се надам да насралах неће отворити други фронт против Израела", рекао је Ефраим Зуроф, директор Центра "Симон Визентал".

У мору аналогија међу којима су и израелски 11. септембар, историчару Холокауста Ефраиму Зурофу последњи препад Хамаса од пре четири седмице највише личе на Комкипурски рат од пре пола века.

"Једна од сличности су обавештајни пропусти, неспремност на оно што би могло да се догоди. у септембру 1973. до израела су долазиле контрадикторне информације од веома важног агента из Каира који је рекао да ће доћи до напада и обавештајне службе их нису схватиле озбиљно", навео је Зуроф.

Док се Јерусалим спрема за Сабат, четири седмице од црног сабата 7. октобра на улицама је више војске и полиције него ходочасника. Малобројне посетиоце дочекују радње затворених врата.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара