Читај ми!

Олуја "Киран" однела седам живота широм Европе, десетине повређене - 523.000 домова у Француској и даље без струје

Најмање седам људи је погинуло, а десетине су повређене у олуји "Киран", која је погодила Европу са јаким пљусковима и ударима ветра, до 200 километара на сат, који је ломио дрвеће, због чега су зграде оштећене, школе затворене, а снабдевање електричном енергијом и саобраћај обустављени или отежани у многим областима.

Од последица олује "Киран", која је током ноћи стигла у Италију, погинуле су три особе, а шест се воде као нестале, преноси Анса.

Од олујног невремена, које је јуче већ изазвало пет смртних случајева у Европи, три особе су погинуле у Тоскани. Три особе су нестале у области Фјорентино, четврта у Кампи Бисенцију, а у току је потрага и за две нестале особе у области Пистоисезе, у Лампорекију.

Метеоролози најављују да ће се "Киран", праћен кишом и јаким ветром здржати изнад Италије све до недеље. Мушкарац стар 85 година пронађен је синоћ мртав у приземљу своје куће у Монтемурлу, у близини Прата, у потпуно поплављеној просторији. Спасиоци претпостављају да старији човек није успео да стигне до горњих спратова и да се утопио.

Област Прато је једна од најтеже погођених, са бујичним поплавама, наводи Анса.

Друга жртва, о чијој смрти је нешто пре поноћи кратко известио гувернер Тоскане Еугенио Ђани, регистрована је у општини Розињано, у Ливорну. Трећа настрадала особа је жена од 84 године, којој је позлило док је избацивала воду из свог дома у Монтемурлу.

Гуверенер је саопштио да су гумени чамци послати у погођене области, до којих је тренутно тешко доћи на било који други начин, а да су од Националне цивилне заштите затражени хеликоптери за хитну евакуацију погођеног становништва.

"Прогласио сам регионално ванредно стање и у контакту сам са владом за проглашење на државном нивоу. Ситуација је заиста веома озбиљна", саопштио је Ђани.

Прате се стање водотокова, а стручњаци из региона Тоскана очекују јаку поплаву реке Арно у наредних неколико сати, док ће врхунац достићи данас кроз Пизу око поноћи, наводи италијанска агенција.

За сутра се у Тоскани очекују ветрови јачине до 130 километара на сат и јака грмљавина, због тога ће школе у региону бити затворене, пре свега у најугроженијм провинцијама.

У овом региону се саобраћај отежано одвија, многе железничке и аутобуске линије су обустављене.

У области Лигурије на снази је наранџасти метео-аларм, а очекују се таласи до шест метара.

У Милану постоји забринутост због новог изливања реке Севесо. Тамо пада јака киша и препорука је грађанима да се не задржавају испод дрвец́а и грађевинских скела. И у Лацију је на снази жуто упозорење, а на југу Италије ће превентивно бити затворене школе у Напуљу, Казерти, Беневенту и Салерну.

У Француској погинула једна особа, најмање 16 повређених

На северу Француске јуче је погинуо возач камиона када је олуја оборила стабло на његову кабину, повређено је најмање шеснаесторо, док је више од  милион двеста хиљада људи остало без струје, укључујући половину становништва Бретање, преноси Гардијан.

Један 70-годишњи мушкарац погинуо је у Авру, након пада с балкона, у несрећи коју полиција доводи у везу са рекордним ударима ветра у олуји "Киран".

У Шпанији је једна жена погинула када је дрво пало на њу у центру Мадрида, а том приликом су и три особе повређене.

Две особе су погинуле у центру Гента, у Белгији, када су на њих пале гране које је ветар ломио са дрвећа. Једна од жртава је петогодишње дете, док је друга 64-годишња Немица. Још једна особа је тешко повређена у лучком граду Антверпену, када је високи зид попустио због рекордних удара ветра, саопштиле су власти.

На југу Холандије, у провинцији Лимбург, једна особа је погинула када је на њу пало дрво, саопштили су локални медији.

Најмање још десет људи је повређено од последица невремена широм те земље, од тога најмање три теже.

Немачка ватрогасна служба је јуче саопштила да је 46-годишња жена из Баварске, која је била на породичном одмору са супругом и двоје деце, погинула од пада дрвета, док је планинарила у близини Рамелсберга у планинама Харц.

Локалне власти широм северозападне Европе су затварале паркове, шуме и приобална подручја, док је више авионских летова и локалних железничких линија отказано, а неки од путева су били затворени.

Опасност од поплава још велика на југу Енглеске

Док олуја "Киран" слаби, опасност од поплава и даље је велика на југу Енглеске и у другим деловима Велике Британије. У северним крајевима се, такође, може очекивати још кише и удари ветра, пренео је Скај њуз.

Од јутрос је на снази укупно 90 упозорења о поплавама, јер се Велика Британија суочава са последицама олује, пљусковима и јаким ветровима који се очекују у Шкотској и деловима северне Енглеске. Око 11.300 објеката није имало струју до јуче у 16.00 часова, а скоро 150.000 домова је остало без струје током дана.

Удружење енергетских мрежа саопштило је да је 135.700 домова поново прикључено на електричне мреже.

"Иако су услови и даље тешки и прогнозиран је јак ветар до краја дана, тимови из целе земље раде заједно како би повезали кориснике тамо где је то безбедно", додао је портпарол Удружења.

Министарка за поплаве Ребека Поу рекла је да потенцијални ризици од поплава остају на снази широм Велике Британије са високим нивоом река, засићеним тлом и великим таласима на обали.

Упозорења о поплавама издата су, углавном, за јужну обалу, али су погођени и остали делови. Становници Џерзија су позвани да остану данас код куће, док су све школе и даље затворене. Аеродром је, такође, затворен - дозвољени су само летови у хитним случајевима.

Метеоролошка служба издала је жуто временско упозорење за источну Шкотску, упозоравајући на тешке услове вожње, кашњења или отказивања возова и аутобуских линија и мале шансе за појаву поплава.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се