Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Размена ватре Израела и Хезболаха; Нетанјаху: Борбе достигле врхунац; УН: Ризик од геноцида у Гази

Двадесет седми дан сукоба израелске војске и Хамаса. Израелска војска тврди да је покренула масовне нападе на положаје Хезболаха у Либану, док Хезболах наводи да је погодио 19 локација израелске војске дуж границе. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху саопштава да су борбе у Појасу Газе достигле врхунац, као и да трупе његове земље бележе велики напредак у истоименом граду. Министарство здравља у Гази, које је под управом Хамаса, наводи да је од почетка сукоба убијено више од 9.000 Палестинаца. УН упозоравају да су Палестинци у великом ризику од геноцида.

Размена ватре Израела и Хезболаха; Нетанјаху: Борбе достигле врхунац; УН: Ризик од геноцида у Гази Размена ватре Израела и Хезболаха; Нетанјаху: Борбе достигле врхунац; УН: Ризик од геноцида у Гази

Израел је до сада погодио 11.000 циљева Хамаса. На терену су и амерички командоси који помажу лоцирање талаца. Бригадни генерал Ицик Коен каже да су трупе "дубоко у Појасу Газе, пред вратима града Газе.“

ИДФ је поново гађао избеглички камп Џабалију. Хамас тврди да има много мртвих и повређених.

Воде се борбе у подземним тунелима у подручју Џабалије, дугачки су, кажу, 500 километара. 

Палестинске власти су саопштиле да је у израелском гранатирању погођено породилиште у болници пуној жена и медицинског особља у граду Газа. То породилиште претходно је премештено из главне болнице у Гази Ел Шифа у болницу Тарват ел Хелоу, која је и гранатирана, наводе власти у Гази.

До сада је страдало скоро 8.800 Палестинаца, укључујући 3.648 деце.

Размере трагедије у Гази су без преседана, рекао је генерални комесар агенције УН за помоћ палестинским избеглицама на Блиском истоку (УНРВА) Филипе Лазарини и позвао на "смислен" хуманитарни прекид ватре.

За посету избегличком кампу у Појасу Газе каже да је то "један од најтужнијих дана" у његовом хуманитарном раду.

''Место је било претрпано. Ниво нехигијене и услова живота су неразумљиви. Сви су само тражили воду и храну. Уместо да буду у школи и уче, деца су тражила гутљај воде и парче хлеба. Парали су ми срце. Али пре свега, људи су тражили прекид ватре, они желе да се ова трагедија што пре заврши'', рекао је Лазарини.

Гранични прелаз Рафа отворен је, први пут од почетка сукоба, за евакуацију повређених палестинских цивила и странаца, из Појаса Газе.

Према речима египатских званичника, у земљу је ушло 76 рањених Палестинаца и 335 странаца.

Комитет за заштиту новинара саопштио је да су од 7. октобра убијена 33 новинара – више него у било ком глобалном сукобу од 1992. године. Осам новинара је рањено, а девет их је нестало или приведено.

Расте напетост на целом Блиском истоку. Израелци су распоредили ратне бродове у Црвеном мору. Хути у Јемену, које подржава Иран, опет су извели ракетне нападе на Израел.

На северној граници са Либаном, израелска војска свакодневно размењује артиљеријску ватру са Хезболахом. Ирански вођа ајатолах Али Хамнеи позива муслиманске земље да обуставе извоз нафте и хране у Израел.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво