Читај ми!

Може ли сукоб Израела и Хамаса дa одреди исход избора у Британији

Криза на Блиском истоку прелива се на улице Велике Британије где расту поделе између верских заједница.

Владајући британски конзервативци подржавају Израел, као и врх опозиционих лабуриста. Међутим, чују се и дисонантни тонови, који би могли да преокрену исход парламентарних избора у Британији следеће године.

Хипотека антисемитизма

Лабуристичка странка влада у две трећине лондонских општина, али јој власт на националном нивоу измиче већ тринаест година.

Њен лидер сер Кир Стармер пре три године је наследио од ултралевичара Џеремија Корбина подељену странку са хипотеком антисемитизма.

У септембру лабуристи су до ногу потукли конзервативце, али и шкотске националисте на поновљеним изборима за посланике у изборним јединицама где традиционално немају шансе.

Тако се пут ка победи на општим изборима следеће године чини сасвим известан.

Лидер Лабуристичке странке сер Кир Стармер истиче да је "сваки од тих резултата појединачно је изузетан, али заједно су они постали историјски".

"Промењена Лабуристичка странка променила је како гласа двадесет одсто бирача", поручује он.

Промењени лабуристи и реч промена предизборна су мантра опозиције у узлету све до напада Хамаса на израелске цивиле 7. октобра.

Влада историјски уз Израел

Британски премијер Риши Сунак поручио је тада посланицима да Британија мора да "апсолутно подржи право Израела на самоодбрану“.

"Морамо да подржимо његову борбу против Хамаса, настојање да ослободи таоце, спречи нове упаде и дугорочно ојача сопствену безбедност. То мора да буде учињено у складу са међународним хуманитарним правом, али и уз признање да је Израел суочен са злокобним непријатељем, који се ушанчио међу цивиле", оценио је у британском парламенту Риши Сунак.

Израелско-палестински сукоб има посебну тежину у Британији, којој је Лига народа после пада Отоманског царства поверила мандат да управља тадашњом Палестином и Трансјорданом.

Годину дана пре тога, 1917. године Балфоровом декларацијом Лондон је подржао стварање "националног дома" за јеврејски народ у Палестини.

Било је то семе стварања садашње слике Блиског истока. Став конзервативаца је зато питање континуитета.

Лабуристи настоје да се са странке уклони епитет антисемитизма, који је последица симпатија левице за став Палестинаца.

Лидер Лабуристичке странке сер Кир Стармер зато је напад Хамаса на израелске цивиле оценио као "ужасавајући терористички напад".

"Ово је ужасавајући терористички напад за који нема оправдања. Израел има пуно право на самоодбрану. Починиоци су намерно уназадили мировни процес", оцењује Стармер.

Инциденти у порасту

Лондон, али и други британски градови, претворили су се у немо бојно поље између две заједнице.

Сваки викенд обележавају масовни пропалестински протести на којима се отворено ори "Од реке па до мора Палестина ће бити слободна" – песма коју јеврејска заједница сматра подршком Хамасу, јер позива на уништење Израела.

Градоначелник Лондона Садик Кан првобитно је осудио овакве испаде.

"Наравно да свако има право на протест, који је један од камена темељаца наше демократије. Но, то се мора одвијати у оквиру закона. Не смеју се подстицати мржња и организације, које су ван закона, а ни застрашивати други припадници наше заједнице", истакао је он.

И док и муслиманска и јеврејска заједница шаљу новчану и хуманитарну помоћ, расте број инцидената.

Синагоге и јеврејске школе су под приватним обезбеђењем. Три такве образовне установе затворене су, јер није било довољно безбедно за ђаке.

Број напада на Јевреје се ушестостручио. Израелско-британски држављани пуне авионе одазивајући се регрутацији.

Влада је обећала заштиту за британске Јевреје, али лавовски део њених активности фокусира се на обезбеђење пропалестинских демонстрација сваког викенда.

Обе верске заједнице су незадовољне. Цену ће на биралиштима платити торијевци, али и лабуристи.

Кан компликује ситуацију

Градоначелник Кан додатно је компликовао ситуацију преко свог налога на друштвеним мрежама.

Кан се супротставио страначкој политици оценом да се "придружује међународној заједници у позиву на прекид ватре".

"То би зауставило убијања и омогућило да хуманитарна помоћ стигне до оних, којима је животно потребна у Гази. То би такође дало више времена међународној заједници да спречи да се сукоб прошири на регион и доведе до даљег поражавајућег губитка живота. Израел има право на самоодбрану, али ниједна нација, укључујући и Израел, нема права да крши међународно право“, обратио се Садик Кан постом на Иксу (Твитеру).

Овим је Садик Кан прекорачио страначку линију.

Градоначелника тренутно подржава само дванаест одсто Лондонаца. Зато се поставља питање да ли најновију изјаву треба читати као одустајање од градоначелничке фотеље на изборима следеће године и изазов лидерству Кира Стармера.

У том случају, лабуристи би поринули у нови циклус унутарстраначких подела, који би зауставио њихову узлазну путању.

Тиме би, барем посредно, криза на Блиском истоку одлучила ко ће владати Британијом у наредних пет година.

недеља, 09. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије