Читај ми!

Штрајк жена на Исланду због неједнакости полова – многе школе не раде, на послу се није појавила ни премијерка

Жене на Исланду ступиле су у једнодневни штрајк због неједнакости полова. Штрајку се прикључила и премијерка Катрин Јакобсдотир, која је навела да се борба за једнак третман одвија споро, како у земљи, тако и у иностранству.

Школе и библиотеке широм Исланда јутрос се нису отвориле или су радиле скраћено пошто су жене запослене у њима остале код куће, док су у болнице примани само хитни случајеви, пренео је Ројтерс.

Штрајку се прикључила и исландска премијерка Катрин Јакобсдотир која се данас није појавила на послу.

"Када погледамо цео свет, за постизање родне равноправности потребно је 300 година", рекла је Јакобсдотир за исландску радио станицу Рас 1.

Штрајк је организован у знак протеста због разлике у зарадама у поређењу са мушкарцима, против родно заснованог насиља и да нагласе да неплаћени рад, попут бриге о деци, најчешће пада на жене, навели су иницијатори протеста.

Исланд се сматра једном од најнапреднијих земаља у погледу једнакости полова и већ 14 година се налази на првом месту листе Светског економског форума која се бави јазом између полова.

Међутим, у појединим занимањима, Исланђанке зарађују бар 20 одсто мање од мушкараца, показују подаци исландског статистичког завода.

Студија Универзитета Исланда показала је да четрдесет одсто жена на Исланду доживи неки вид полно заснованог и сексуалног насиља.

"Желимо да се укаже на чињеницу да нас називају рајем једнакости, али и даље имамо полне разлике и хитну потребу за деловањем", рекла је Фреја Стејнгримсдотир, једна од организаторки штрајка и директорка комуникација у Исландској федерацији радника у јавним службама.

Данашњи штрајк, који се одржава под слоганом "Ово називате једнакошћу", први је целодневни штрајк откако је 1975. године одржан први женски протест.

понедељак, 27. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије