Читај ми!

Антитерористичка акција у Милану, две особе ухапшене

У Милану су у антитерористичкој акцији специјалне полицијске управе за борбу против мафије и тероризма, ухапшене две особе. Ради се о Египћанима оптуженим да су планирали и организовали терористичке нападе.

Надлежни органи су изјавили да ово хапшење нема додирних тачака са терористичким нападом у Бриселу. Терориста из Брисела је у Италији боравио два пута, 2016. и 2021., пишу италијански медији.

У Милану је прошле суботе ухапшен ненаоружани тридесеттрогодишњи Египћанин који је напао три пролазника у Виа Монца држећи у руци Куран и узвикујући реченицу "Алах је велики!".

"Ово је изолована епизода али истовремено добија на тежини обзиром на јучерашњи догађај у Бриселу", изјавио је Полицијски надзорник за град Милано Марћело Виола.

Два Египћанина која су ухапшена од стране специјалних полицијских јединица били су врло активни у пропагандним активностима као и на интернету у корист тзв. Исламске државе дефинишући се као верни следбеници на коју организација може да рачуна и финансирајући исту. Они су се заклели Исламској држави на верност и припадност.

У преписци који су откривени на њиховим телефонима пронађене су и претње италијанској премијерки Мелони.

Градоначелник Милана Ђузепе Сала изјавио је  да је добро да су заустављене особе које могу да представљају ризик за  град.

"Морамо бити у приправности и морамо сви да сарађујемо. Као сваки градоначелник великог европског града у овом моменту имам на уму да може и нама да се деси оно што се десило у Бриселу," рекао је Сала.

У читавој Европи је су на снази антитерористичке мере. Италијанска полиција надгледа такозване "осетљве објекте" који би могли да буду мета организованих група или такозваних "усамљених вукова" како овде називају особе које самостално организују и изазивају нападе.

Ти "усамљени вукови" су много тежи за контролисање, а Италијанска влада је саопштила да би 28.000 објеката могло да буде потенцијалма мета терориста.

У самом Милану, који је поред Рима град под највишим ризиком, под појачаном полицијском заштитом су дипломатска представништва, железничке станице, музеји и економски центри. Ту је и јеврејски кварт у зони Банде нере, затим синагога у Виа Гуастала као и околне улице у којима се налазе Државни универзитет и Поликлинико.

Под појачаном контролом је и конзулат Сједињених америчких држава, Дуомо, базилика Сант Амброђо, Скала као и Миланска Берза. На листи су станице метроа и аеродром "Линате".

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије