Док бесни рат између Израела и Хамаса, чија су брига палестински цивили

У 83 школе које су под окриљем Уједињених нација смештено је 117.000 палестинских избеглица, рекао је за сајт РТС-а Аднан Хасна, саветник за медије при Агенцији УН за палестинске избеглице у Гази. То није ни приближно довољно за све оне који траже склониште од бомби које падају на Појас Газе. Они који нису успели да уђу у те школе траже било које сигурно место, а таквих у Гази нема, тврди један од представника палестинске заједнице Омар Али.

Према неписаном правилу, при сваком бомбардовању Појаса Газе, палестинске избеглице и цивили склониште прво траже у тзв. школама УН које штите међународне конвенције. Тренутно је у 83 УН школе сигурност пронашло 117.000 људи, углавном породице, рекао је за Интернет портал РТС-а Аднан Хасна, саветник за медије при Агенцији УН за палестинске избеглице у Гази.

"То није ни приближно довољно, у ове објекте долазе обични људи који траже сигурност, којима обезбеђујемо храну, воду, лекове и друге потрепштине", каже у разговору за Интернет портал РТС-а Аднан Хасна.

У једној од школа има и повређених.

"Ми се трудимо да избеглицама обезбедимо оно што је потребно. Међу њима је велики број деце, младих, жена и старих, али ми немамо довољно финансијских средстава да им свима помогнемо. Све их је више, и то је растући проблем", каже Аднан Хасна.

У овом тренутку немају информације да се разговара или преговара о прекиду ватре.

"Ми се надамо да ће до тога доћи, да ће борбе престати, али не видимо да се то сада догађа, нити да ће се то десити у наредним данима", каже саветник за медије при Агенцији УН за палестинске избеглице у Гази.

Паклени сати, бомбардовање не престаје 

Претходна ноћ је била тешка за све становнике Појаса Газе, сваких десет минута било је бомбардовања и многи су морали да напусте куће и потраже склониште.

Како каже један од представника палестинске заједнице у јужном делу Газе Омар Али имали су свега тридесетак минута времена да напусте домове и потраже безбедније место.

"Жртава је пуно, многе зграде су срушене и у рушевинама је остало доста људи. Не постоји безбедно место у Гази, сва су ризична", рекао је Омар Али, који покушава да окупи породицу и у наредним сатима пронађе безбедно место за њих.

Како каже, покушао је да оде до једне од УН школа, али оне су пуне и више не могу да приме ни једну једину особу.

"Они немају више капацитет да приме било кога. Искључена је струја и вода, а вода и храна не могу ни да се набаве, као ни гориво. Цивили не знају шта да раде, само покушавају да пронађу неко безбедно место", каже Омар.

Нема вести о томе када би ова ситуација могла да се промени, и како каже Омар Али, према Палестинцима се поступа на крајње нехуман начин, као да нису људска бића.

"Ми смо цивилизовани људи, и заслужујемо да живимо нормално, као и други људи на свету. Разговарам са вама на енглеском, имам енглеску диплому. Имамо инжењере, адвокате, наставнике, болничаре, ми смо образовани људи. Ово није само рат против Хамаса, већ и против Палестинаца, и то се понавља већ 70 година. Ја сам против патње и смрти било кога, без обзира да ли је неко Израелац или Палестинац", наглашава Омар Али.

Застрашујуће и незамисливо

Како каже, ово је "лудило које погађа сваки аспект живота".

"Убијају нас, само неколико метара од моје куће срушена је петоспратница. Нема сирена, нема упозорења. Највећи број жртава су цивили: жене, деца, стари. Волео бих да са вама разговарам у другим околностима, али ово је наша судбина и нико не зна колико му је остало. Ово што се дешава је тешко, неочекивано, незамисливо, ми умиремо", каже Омар.

Како каже, Палестинци су свашта искусили, али му се чини да се овако нешто никада раније није десило.

"Застрашујуће је, забрињавајуће и потпуно другачије него раније", рекао је у разговору за Интернет портал РТС-а Омар Али из Газе.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво