У Турској ухапшена 2.554 бегунца након бомбашког напада у Анкари

Турске власти су ухапсиле 2.554 бегунца у оквиру националне противтерористичке операције покренуте након што су курдски милитанти детонирали бомбу у близини владиних зграда у Анкари пре недељу дана, изјавио је турски министар унутрашњих послова Али Јерликаја.

Хапшења је уследило недељу дана након бомбашког напада у Анкари, за који је одговорност преузела милитантна група Курдистанске радничке партије (ПКК).

Али Јерликаја је на друштвеној платформи Х некадашњем Твитеру, рекао да су бегунци ухапшени у склопу националне иницијативе под називом "Операција Хероји".

"Нећемо дозволити одбеглим криминалцима да лутају нашим улицама. Одлучни смо да их ухватимо и предамо правди", рекао је он.

Турска је ове недеље саопштила да сви ухапшени припадају забрањеној милицији Курдистанске радничке партије (ПКК).

"Власти су за 12 бегунаца трагале више од 10 година", рекао је Јерликаја, док се за 91 трагало пет до 10 година, а за 2.451 мање од пет година.

Турска је ове недеље саопштила да су сви циљеви који припадају забрањеној милицији Радничке партије Курдистана (ПКК) и милицији сиријских Курда YПГ "легитимне мете" за њене снаге, након што је ПКК преузела одговорност за недељни бомбашки напад у Анкари.

Анкара је саопштила да су нападачи дошли из Сирије. Са друге стране, Сиријске демократске снаге (СДФ), на челу са милицијом ИПГ коју Турска сматра терористичком организацијом повезаном са ПКК, демантовала је ово.

У недељу, 1. октобра, двојица нападача извела су бомбашки напад испред зграде Министарства унутрашњих послова у Анкари, услед чега су лакше повређена двојица полицајца.

Један нападач се разнео, а другог је убила полиција. Одговорност за напад је преузела милитантна група Курдистанске радничке партије.

Неколико сати након што су курдски милитанти преузели одговорност за бомбашки напад на центар турске полиције у Анкари, Турска је саопштила да је током протекле ноћи ухапсила неколико курдских милитаната у Истанбулу и извела ваздушне и копнене нападе на циљеве милитаната у северном Ираку и Сирији.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво