ИЗ ЧАСА У ЧАС

Рат у Израелу – на обе стране стотине мртвих, хиљаде рањених; међу таоцима које држи Хамас цивили и војници

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у јужним и централним деловима Израела након ракетног напада из Појаса Газе. Израелски медији наводе да је погинуло најмање 300, а да је рањено више од 1.590 људи. Палестински званичници, са друге стране, наводе да су у израелским ваздушним ударима погинула 232 Палестинца, а рањено 1.700 људи. Лидер Хамаса Мухамед Деиф поручује да је ово дан највеће борбе и последњи дан окупације, док израелски премијер Бенјамин Нетанјаху указује да је земља у рату. Седница Савета безбедности УН у недељу.

Становници Појаса Газе навели су да су чули оружане сукобе код града Хан Јунис, уз ограду која раздваја ту територију од области која је под контролом Израела, пренео је Ројтерс. Израелска војска се није оглашавала.

Хитна помоћ Израела је саопштила да је у јужном делу земље више екипа упућено на терен, а грађани су упозорени да не напуштају своје домове.

Ројтерс преноси и да су припадници палестинских снага ушли на територију јужног Израела.

Премијер Израела Бенјамин Нетјанаху састаће се са безбедносним званичницима, поводом тог инцидента.

Израелски министар одбране Јоав Галант прогласио је ванредну ситуацију на југу земље у кругу од 80 километара од Појаса Газе.

Хамас преузео одговорност за напад: Лансирано 5.000 ракета

Организација Хамас прихватила је одговорност за тај напад, каже њен војни командант и позива оружане формације у Либану да се придруже борби против Израела.

Мухамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

"Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације", рекао је Деиф и додао да је лансирано 5.000 ракета.

Војска Израела у стању приправности за рат

Изрелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад. Војска је саопштила да ће Хамас "сносити последице и одговорност за догађаје“.

"Израелска војска објављује стање приправности за рат. Дошло је до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, а терористи су се инфилтрирали на територију Израела кроз различите улазне тачке. Становници на југу и у центру земље морају бити у непосредној близини заштићених подручја, као и оних на периферији Газе и треба да остане у безбедном простору", наводи се у саопштењу војске.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво