Санчез добио мандат за нову владу Шпаније, рок до 27. новембра

Вршилац дужности председника шпанске владе и лидер социјалиста Педро Санчез добио је од краља Филипа Шестог мандат за формирање нове владе. Санчез ће морати да обезбеди широку подршку регионалних странка, међу којима су и каталонске које глас за нови кабинет условљавају новим референдумом о независности.

Шпански премијер у два мандата Педро Санчез добио је од краља Филипа Шестог нови мандат за формирање владе. Санчез је постао мандатар након што председник опозиционе Народне странке (ПП) Алберто Нуњез Феихо није успео да обезбеди подршку парламента у два прошлонедељна гласања.

Санчез је, у обраћању медијима након састанка с краљем, рекао да очекује тешке преговоре за формирање нове владе.

Лидер социјалиста треба да обезбеди подршку левичарске платформе Сумар, али и регионалних странака, пре свега каталонских које подршку условљавају амнестијом за организаторе референдума о независности Каталоније 2017, али и расписивањем новог референдума о, како кажу, "самоопредељењу" те покрајине.

"Вољан сам да радим на најбржем могућем формирању прогресивне коалиционе владе са довољном подршком која ће гарантовати стабилност која је потребна земљи", поручио је Педро Санчез.

Лидер ПП-а Алберто Нуњез Феихо оценио је да Санчез прави нагодбу са бившим каталонским лидером Карлесом Пуђдемоном и додао да очекује "скривене преговоре" наредних недеља.

"Без обзира на то што Санчез говори, важно је шта Пуђдемон каже", навео је Феихо.

Уколико влада не буде формирана до 27. новембра, парламент се распушта, а Шпанци ће поново на биралишта 14. јануара.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво