Приводи се крају процес пресељења избеглица у Јерменију, у Карабах стигла прва мисија Уједињених нација

Процес пресељења јерменских избеглица из Нагорно-Карабаха у Јерменију приводи се крају, изјавила је Назели Багдасарјан, портпаролка јерменског премијера Никола Пашињана.

Након више од 2.000 година живота на територији коју зову Арцах и бројних ратова са муслиманима за контролу над тим регионом, Јермени су напустили вековна огњишта.

"Интензитет је значајно опао. Можемо рећи да су последњи људи који су желели да се преселе у Јерменију то урадили и процес се ближи свом логичном крају", рекла је Багдасарјанова, пренела је РИА Новости.

Багдасарјанова је напоменула да је од 24. септембра у Јерменију стигло 100.514 људи и да је привремени смештај обезбеђен за 48.649 расељених.

Раније је званичник агенције Уједињених нација за избеглице рекао да би укупан број избеглих могао достићи 120.000, што одговара проценама целокупне популације Нагорно-Карабаха.

Портпаролка јерменског премијера Никола Пашињана истакла је да ће Јерменија наставити да обезбеђује превоз за оне који желе да напусте Нагорно-Карабах.

Прва мисија Уједињених нација стигла у Карабах

Истовремено, у Карабах је стигла прва мисија Уједињених нација, јављају азербејџански медији.

Тако је испуњен захтев Јерменије, која је од Међународног суда правде у Хагу такође тражила да нареди Азербејџану да повуче све трупе из цивилних објеката у региону на подручју јужног Кавказа.

Азербејџан демантује да спроводи етничко чишћење и поручује да ће поштовати права Јермена који одлуче да остану, али наглашава да је ''концепт отцепљене републике'' заувек уништен.

Након кратке војне операције азербејџанске војске и договора о прекиду ватре са јерменском страном, председник самопроглашене републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је декрет којим се од 1. јануара распуштају све институције, чиме ће та самопроглашена република престати да постоји.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара