Читај ми!

Блокада владе САД све извеснија; демократе: Ми смо усред републиканског грађанског рата; Јелен упозорава на рецесију

Десничарско крило Републиканске странке у Представничком дому Америчког конгреса, у којем она има тесну већину, одбацило је законски предлог о привременом финансирању владе, који су иначе поднели републиканци. Тиме је постало готово сигурно да ће владине службе бити делимично затворене од недеље, јавља Ројтерс.

У доњем дому Конгреса је са 232 гласа "против" и 198 "за" одбијено усвајање мере која би омогућила да се влада привремено финансира још 30 дана, како би се законодавцима дало више времена да преговарају.

Законски предлог који су поднели републиканци, који је подржао председавајући Представничког дома Кевин Мекарти, предвиђао је смањење буџетских трошкова и увођење ограничења за имиграцију, што су републикански приоритети који нису имали много шансе да буду усвојени у Сенату, у којем већину имају демократе.

После гласања, Мекарти рекао је да би закон ипак могао да буде усвојен, без конзервативних мера којима се противе демократе. Очекује се да ће Представнички дом поново гласати током дана.

"Неуспех је само ако одустанете", поручио је Мекарти, али је одбио да каже који су следећи кораци.

"Ми смо усред републиканског грађанског рата"

Истовремено, тврдолинијаши из редова републиканаца у Представничком дому прете да ће сменити Мекартија са места председавајућег ако се буде ослонио на гласове демократа.

Демократа Хаким Џефрис упозорио је да "републикански грађански рат траје већ месецима".

"Ми смо усред републиканског грађанског рата траје већ месецима, а сада прети катастрофалном блокадом владе", рекао је Џефрис новинарима.

У САД, законски предлог морају да усвоје оба дома Конгреса, пре него што га потпише председник.

Шта значи блокада владе

Ако Конгрес не усвоји закон о финансирању владе, од недеље у поноћ стотине хиљада владиних службеника у САД биће послато на принудни одмор.

Комисија за хартије од вредности ће обуставити већину регулаторних активности, а затвориће се и Америчка служба националне паркове, наводи Ројтерс.

Делимично затварање владе 1. октобра било би четврто у последњој деценији, а уследило би само четири месеца након што је савезна влада САД због спора у Конгресу била близу ситуације у којој не би била у могућности да измирује обавезе од 31 билион долара, наводи Ројтерс.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво