Читај ми!

Феихо није обезбедио већину за избор за премијера Шпаније, ново гласање у петак

Лидер шпанске опозиционе Народне странке Алберто Нуњез Феихо није успео да обезбеди већину у доњем дому шпанског парламента како би био изабран за премијера. Ново гласање биће у петак, а Феихоу је потребна проста већина.

Десничарска Народна странка (ПП) је на ванредним парламентарним изборима у јулу освојила највише посланичких мандата у доњем дому шпанског парламента, али недовољно да би сама формирала владу.

Краљ Филип Шести дао је мандат лидеру ПП-а Алберту Нуњезу Феихоу који је успео да обезбеди подршку странке екстремне деснице Вокс коју предводи Сантјаго Абаскал.

Међутим, то није било довољно, па је Феихо, уз подршку још два гласа посланика из мањих партија, након дводневне жучне расправе добио 172 гласа, а против његовог избора било 178 чланова шпанског Конгреса посланика.

У гласању у петак, Феиху ће бити довољна проста већина посланика који су гласали. Међутим, не очекује се да ће је добити.

Тиме ће се наставити вишегодишња неизвесност на шпанској политичкој сцени, а очекује се да ће краљ доделити мандат лидеру социјалиста и досадашњем премијеру Педру Санчезу.

Уколико нова влада не буде формирана до 27. новембра, парламент ће бити распуштен, а Шпанци ће на биралишта поново изаћи 14. јануара.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу