Читај ми!

Хитно извињење због великог скандала – како је бивши украјински нациста добио овације канадског парламента

Председавајући Доњег дома канадског парламента Ентони Рота извинио се због величања Јарослава Хунке, бившег војника нацистиче Вафен-СС дивизије, који је добио велики аплауз и овације канадских парламентараца током посете председника Украјине Володимира Зеленског.

Ентони Рота се извинио након бурне реакције јеврејске заједнице која је осудила величање Јарослава Хунке (98), бившег борца Прве украјинске дивизије, познате и као Вафен-СС дивизија "Галиција", добровољачке нацистичке јединице коју су током Другог светског рата чинили углавном добровољци украјинског порекла из Галиције.

Током посете председника Украјине Володимира Зеленског канадском парламенту у петак, Хунка је седео на галерији, а Рота га је представио као "украјинског хероја" који се борио за независност Украјине од Русије.

Пуна сала канадских парламентараца одговорила је аплаузом и овацијама, а Хунка је устао да поздрави посланике и госте из Украјине.

"Накнадно сам сазнао више информација због којих жалим што сам одлучио да одам почаст Хунки. Желим јасно да кажем да нико, укључујући колеге парламентарце и делегацију Украјине, није био упознат са мојим намерама и мојим речима док их нисам изговорио", рекао је Рота.

Истакао је да посебно жели да упути најдубље извињење јеврејским заједницама у Канади и широм света.

Кабинет канадског премијера Џастина Тридоа саопштио је да је одлуку да позове и одликује Хунку донела сама Канцеларија председавајућег Доњег дома.

"Председавајући Доњег дома се извинио и прихватио пуну одговорност за позивање и одавање почасти Хунки у парламенту. То је била добра одлука", истакао је портпарол премијера Тридоа.

"Да бисте били део такве јединице, морали сте се заклети на верност Хитлеру"

На величање Хунке у канадском парламенту реаговала је званична Москва, бројне јеврејске организације и појединци, али и опозиција у Канади која оптужује власт за велики пропуст.

"Чињеница да је таква особа, а преко ње и организација чији је члан био, добила овације у Доњем дому, дубоко је забрињавајућа", рекао је за канадски Си-Би-Си Ден Панетон, директор Центра "Симон Визентал".

Панетон је истакао да повезаност са Вафен-СС дивизијом чини Хунку сарадником нациста.

"Да бисте били део такве јединице, морали сте се заклети на верност Хитлеру и бити умешани у масакр цивила. Није важно ако тврдите да сте били борац против комунизма, и даље сте уплетени у нацистичку ратну машинерију. То вас чини саучесником", нагласио је Панетон и упозорио да у будућности сви морају бити опрезнији.

Истакао је да верује да је солидарност са Украјином у борби против руске инвазије невероватно важна, али и напоменуо да подршка Кијеву не може бити оправдање за толерисање или отворено величање нациста и њихових ратних злочина.

"Помало мрачно наслеђе украјинског националистичког покрета"

Руководилац украјинских студија на Универзитету у Отави Доминик Арел објаснио је за Си-Би-Си да је дивизија у којој се борио Хунка привукла на хиљаде украјинских добровољаца, од којих су се многи придружили са надом да ће се изборити за украјинску независност.

Арел каже да су само Немци из Немачке могли да се боре у немачкој војсци, па су добровољци који нису били Немци а који су веровали у нацистичке циљеве или покушавали да искористе нацистичку моћ за своје циљеве били организовани у СС дивизије.

Напомиње да је тешко утврдити да ли су одређене дивизије починиле било какве злочине, али истиче да украјински националистички покрети у време Другог светског рата има "изузетно комплексно", ако не и "помало мрачно" наслеђе екстремно десне идеологије и сарадње са нацистима у борби против Совјетског Савеза.

Oд краја фебруара до краја марта 1945. године Вафен-СС дивизија "Галиција" борила се и против југословенских партизана у Штајерској и Корушкој области на аустријско-словеначкој граници.

Некадашњи премијер Канаде Брајан Малруни позвао је 1985. године краљевску комисију да испита да ли је Канада постала уточиште ратних злочинаца из Другог светског рата.

Комисија судије Жила Дешена утврдила је да је у то време у Канади живело око 600 бивших припадника Вафен-СС дивизије "Галиција". Међутим, Дешен је рекао да сама припадност дивизији не представља ратни злочин.

Комисија је утврдила да нема доказа да је дивизија "Галиција" била умешана у злочине над Јеврејима, иако је касније нападала пољске цивиле.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво