Читај ми!

Преминуо Матео Месина Денаро, последњи кум Коза ностре

Један од вођа сицилијанске мафије шездесетдвогодишњи Матео Месина Денаро, преминуо је од рака током служења доживотне казне затвора, преносе италијански медији. Денаро је ухапшен 16. јануара 2023, након тридесет година бекства.

Матео Месина Денаро, познат под надимком Дијаболик, преминуо је у болници Л'Аквила, где се од августа лечио од рака дебелог црева. Денаро је 16. јануара ове године ухапшен у клиници "Мадалена" у Палерму. Последње три године лечио се од рака дебелог црева, а од петка је био у коми.

Током хапшења покушао је да побегне, али је од тога одустао и предао се карабинијерима. Сматран је најопаснијим мафијашем у Италији, а полиција је за њим трагала тридесет година.

Премијерка Ђорђа Мелони рекла је тада да је то историјски дан за борбу против мафије, а тужиоци су поручивали да je хапшење Денара "смрт Коза ностре".

У тренутку хапшења код себе је имао лажну личну карту на име Андреа Бонафеде. Ухапшен је и Денаров возач. Акцију су предводили тужилац Де Лучија и његов заменик Паоло Гвидо.

Месина Денаро је 1993. осуђен на доживотну казну. Говорио је да је "својим рукама напунио читаво гробље".

Наложио је 1992. године убиство тужилаца Ђованија Фалконеа и Паола Борселинија, зачетнике борбе против мафије. 

Професор права на Универзитету Луис у Риму Маурицио Белакоза говорио је да Матео Месина Денаро крије највеће мафијашке тајне, да зна разлоге за најтеже мафијашке злочине и детаље сарадње политичара и мафијаша.

На чело Коза ностре Денаро је дошао после Бернарда Провенцана и Тота Рине. О Денаровом животу кружиле су разне приче, по некима је опонашао Џејмса Бонда, возио "астон мартин", а жене су га обожавале и помагале му у скривању. По другим причама, трудио се да не привлачи пажњу, а интересатно је да до пре неколико година јавност није знала ни како изгледа.

Пре шест година, о Денару је за емисију РТС-а "Коза ностра и наше ствари" говорио тужилац Маурицио де Лучија.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво