Читај ми!

Халал афера у Сенату, оптужница против сенатора Менендеза

Председавајући Одбора за спољне послове америчког Сената Роберт Менендез и његова супруга оптужени су за примање мита од тројице пословних људи, којима су, користећи положај, помогли да се обогате. Помиње се и египатска влада. "Снаге из сенке покушавају да утишају мој глас", тврди Менендез. Након подизања оптужнице поднео је оставку на место шефа Комитета за спољне послове - док се случај не разреши.

Мито, готовина, златне полуге, уплате хипотека, луксузно возило и остале вредне ствари налазе се на списку поклона које је тужилаштво на Менхетну набројало у оптужници против првог човека спољно-политичког одбора Сената и његове супруге, Надин.

На тај начин, Менендез је постао први сенатор у америчкој историји који је оптужен за два засебна кривична дела.

Оптужница садржи три тачке које брачни пар Менендез и тројицу пословних људи криве за злоупотребу службеног положаја у неколико случајева корупције у САД и иностранству.

"Жртва сам прљаве кампање", рекао је Менендез по објављљивању оптужнице, наводећи да "снаге из сенке, наново, покушавају да му утишају глас и сахране политичку кампању".

У једној од тачака се наводи да је Менендез  тајно давао осетљиве информације о америчкој влади египатским властима, које су, као резултат његовог утицаја у Сенату, добијале око милијарду долара војне помоћи годишње.

У склопу истраге, агенти Федералног истражног бироа су у јуну прошле године упали у Менендезову кућу, где су пронашли 13 златних полуга, 566.000 долара и "мерцедес". Још 70.000 долара откривено је у сефу његове супруге.

У египатски део афере укључена је и његова супруга, која је од египатске владе добила ексклузивну дозволу за издавање серификата да месни производи задовољавају исламске стандарде.

Осим брачног пара Менендез, оптужени су и Ваел Хана, Хозе Урибе и Фред Даибес, којима је сенатор, користећи политички утицај, омогућио да избегну истраге, али и убедио председника Џозефа Бајдена да за тужиоца у Њу Џерсију постави човека који неће инистирати на истрази против Урибеа и Даибеса.

Тужилац Филип Селинџер, који је на Менендезову препоруку постављен на чело тужилаштва, није оптужен.

Менендез је још 2015. године први пут оптужен за примање мита. У тадашњој оптужници, навођена су скупа путовања, прескупи летови авионима и донације за кампању. Сенатор није осуђен по наводима ове оптужнице.

Амерички сенатор је, пре месец дана, са Михаелом Ротом и посланицима Европског парламента послао писмо државном секретару Ентонију Блинкену и шефу ЕУ за спољну политику и Безбедности Жозепу Борељу захтевајући промену политике према Србији у вези са  Косовом.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара