Читај ми!

Азербејџан покренуо војне операције у Нагорно-Карабаху; Јереван: Непријатељства дуж целе линије контакта

Војска Азербејџана покренула је, како су навели, "антитерористичке активности" у региону Нагорно-Карабах како би повратила уставни поредак и протерала "јерменске војне формације" из тог региона. Гранатирање се чуло у Степанакерту, где су локалне власти саопштиле да има цивилних жртава. Руске мировне снаге организовале су евакуацију цивилног становништва Нагорно-Карабаха. Премијер Јерменије Никол Пашињан рекао је да азербејџанске снаге покушавају да заузму најнасељеније центре Нагорно-Карабаха.

Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је војска те земље покренула "антитерористичке активности" како би повратила уставни поредак у области Нагорно-Карабах и протерала тамошње "јерменске војне формације", пренео је Ројтерс.

Додали су да је циљ тих активности да "разоружају и обезбеде повлачење формација оружаних снага Јерменије са њихове територије и да неутралише њихову војну инфраструктуру".

Напомињу да користе само "високопрецизно наоружање" и да мете неће бити цивили. Истичу да су за цивиле обезбеђени хуманитарни коридори, укључујући и један према Јерменији.

Азербејџан је саопштио да је шест држављана те земље погинуло од нагазних мина у два одвојена инцидента у региону Нагорно-Kарабах и за постављање мина окривио "нелегалне јерменске оружане групе".

Kако се наводи, четири службеника Министарства унутрашњих послова погинула су када је њихов камион разнела мина, а у другом инциденту од мине су погинула два цивила.

Министарство одбране Азербејџана оптужило је, како је наведено, "нелегалне јерменске оружане групе" да су ометале ГПС навигацију путничког авиона који је летео из Тбилисија у Грузији за Баку. 

Јермени у Нагорно-Kарабаху рекли су да је та тврдња "апсолутно лажна" и да је осмишљена да одврати пажњу од, како су навели, "хуманитарне катастрофе" која је изазвана незаконитом блокадом региона Нагорно-Kарабах коју спроводи Азербејџан.

Јерменија: Наша војска није присутна у Нагорно-Карабаху

Јерменија је саопштила у понедељак да њене оружане снаге нису присутне у Нагорно-Kарабаху и да је ситуација на њеним границама са Азербејџаном мирна.

На друштвеним мрежама објављени су снимци на којима се чује одјекивање експлозија у Степанакерту, административном центру Нагорно-Карабаха.

У Kарабаху, који је међународно признат као део Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није под контролом Бакуа од деведесетих након рата између Јерменије и Азербејџана. Азербејџан је поново заузео делове територије Нагорно-Kарабаха и око њега у рату 2020. године.

Русија позвала обе стране на прекид ватре

Јерменија је оптужила Москву да не може да гарантује безбедност, пошто јој превише пажње одвлачи рат у Украјини.

Из Бакуа су навели да су обавестили руске миротворце, као и турско-руски центар за мониторинг одржавања примирја које је потписано 2020. године.

Русија је позвала обе стране да зауставе крвопролиће у Нагорно-Карабаху.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова навела је да је Русија забринута због ескалације, као и да ће руски миротворци наставити своју мисију у том региону.

Истакла је да је Баку обавестио руску мисију неколико минута пре почетка операције.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво