Читај ми!

Париз и Берлин за проширење до 2030 - по принципу "ЕУ у више брзина"

Француска и Немачка представиле су данас Савету министара ЕУ предлог унутрашњих реформи које би омогућиле успешно функционисање ЕУ након проширења на тридесет и више чланица.

План који је на захтев Берлина и Париза израдила независна група експерата подржава одређивање 2030. године као циљног датума за пријем нових земаља, залажући се да се следећа Европска комисија "посвети 2030. години као циљу и припреми проширење ЕУ до тада".

У плану које су европским министрима у Бриселу представле француска и немачка министарка за Европу Лоранс Бон и Ан Лурман, предлаже се прелазак на већинско одлучивање у готово свим областима деловања, повећање буџета ЕУ и снажнија правила за заштиту владавине права и демократије.

Шта француско-немачки план предвиђа

Документ предвиђа и смањење броја комесара у Европској комисији и ограничење броја европских посланика на садашњих 751.

Предлог француско-немачке групе експерата залаже се за пријем нових земаља у групама, по принципу "регате", уместо истовременог пријема свих кандидата, јер би се тако задржао принцип напретка "на основу сопствених заслуга".

С друге стране, план предвиђа механизам по којем нове чланице на одређено време не би имале право вета у питањима проширења, како би се избегло да блокирају земље кандидате због билатералних проблема.

Четири принципа 

Према документу, процес приступања треба да воде четири главна принципа - поштовање владавине права и демократије, геополитички разлози, решавање међусобних конфликата, додатна финансијска и техничка помоћ и демократски легитимитет процеса.

Француско-немачки план предвиђа и принцип концентричних кругова унутар будуће проширене ЕУ, односно неку врсту "Европе у више брзина".

Према предлогу, постојала би четири различита круга интеграције – 1) ужи круг, у којем би биле земље које желе тешњу интеграцију у одређеним областима, 2) садашња ЕУ, 3) придружени чланови и 4) Европска политичка заједница – форум европских лидера који укључује земље унутар и изван ЕУ.

Извори у Бриселу наводе да је француско-немачки предлог "значајан корак напред" у текућој дебати о припремама за наредно проширење ЕУ. Очекује се да ће идеје изложене у предлогу бити основа за дебату 27 лидера ЕУ на самиту почетком октобра у Гранади у Шпанији.

понедељак, 02. октобар 2023.
16° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"