Читај ми!

Генерална скупштина УН усвојила декларацију за убрзање циљева одрживог развоја

Светски лидери на Самиту о циљевима одрживог развоја, који је почео данас у седишту УН, усвојили су политичку декларацију за убрзање акције за постизање 17 циљева, који имају за циљ да подстакну економски просперитет и благостање за све људе уз истовремену заштиту животне средине.

Самит су отворили генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и председник Генералне скупштине УН Денис Френсис, уочи отварања генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине УН.

"Сада је време за глобални план за спасавање Циљева одрживог развоја, који су на жалост на пола пута до свог рока до 2030. године", рекао је генерални секретар УН Антонио Гутерес на отварању форума.

Гутереш је рекао да циљеви одрживог развоја нису само листа циљева, већ да су они свуда и да носе наде, снове, права и очекивања људи.  "Политичка декларација може да промени игру у убрзању напретку циљу одрживог развоја", рекао је Гутерес.

Светски лидери су 2015. године усвојили циљеве одрживог развоја, обећавајући да никога неће оставити иза себе. Циљеви укључују окончање екстремног сиромаштва и глади, обезбеђивање приступа чистој води и канализацији, као и зеленој енергији, обезбеђивање квалитетног универзалног образовања и могућности доживотног учења.

Упркос обавезама 1,2 милијарде људи и даље живи у сиромаштву од 2022. године, 680 милиона људи и даље се суочава да глађу, приметио је председник Генералне скупштине УН Денис Френсис и навео да међународна заједница не може да прихвати те бројке.

"Уз усклађену амбициозну акцију, још увек је могуће да можемо до 2030. године да извучемо 124 милиона додатних људи из сиромаштва и обезбедимо да око 113 милиона људи мање буде неухрањено", рекао је Френсис.

Самит се бави утицајем вишеструких и међусобно повезаних криза са којима се свет суочава, укључујући погоршање друштвених, економских и еколошких индикатора.

Фокус се ставља пре свега на људе и начине да задовоље своје основне потребе кроз спровођење агенде 2030.

Дводневни самит о Циљевима одрживог развоја је средишњи део недеље на високом нивоу Генералне скупштине УН, годишњег окупљања шефова држава и влада.

Осим овог самита, током недеље биће одржани и Самит о климатским амбицијама и Дијалог на високом нивоу о финансирању развоја.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара