Читај ми!

Буркина Фасо, Нигер и Мали формирали безбедносни пакт

Три западноафричке земље у којима власт држе војне хунте, Мали, Буркина Фасо и Нигер, формирале су безбедносни пакт, уз обећање да ће једна другој пружити помоћ у случају побуне или спољне агресије. Три стране су споразум о формирању Савеза држава Сахела потписале у Бамаку, престоници Малија.

У повељи пакта, који је назван Савез држава Сахела, наводи се да ће се "сваки напад на суверенитет и територијални интегритет једне или више уговорних страна сматрати агресијом и на остале стране'', преноси Ројтерс.

Наводи се и да ће државе помоћи једна другој ''појединачно или колективно, укључујући и употребу оружане силе''.

'Данас сам са шефовима држава Буркина Фасо и Нигер потписао повељу којом се успоставља Савез држава Сахела, с циљем успостављања оквира за колективну одбрану и међусобну помоћ'', написао је лидер малијске хунте Асими Гоита на свом налогу на Твитеру.

Чланице новооснованог савеза биле су, уз Чад и Мауританију, чланице удружених снага савеза Г5 Сахел, које подржава Француска. Мали је напустио организацију након војног удара у тој земљи, док је свргнути председник Нигера Мохамед Базум рекао у мају прошле године да су снаге сада "мртве" након одласка Малија.

Француска је била принуђена да повуче своје трупе из Малија и Буркине Фасо и у напетим је односима са хунтом која је преузела власт у Нигеру након што је од ње затражила да повуче своје трупе и свог амбасадора.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво