Читај ми!

Фон дер Лајен: Пријем држава Западног Балкана, Украјине и Молдавије у ЕУ у стратешком и безбедносном интересу Европе

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је на проширење ЕУ које би укључило Западни Балкан, Украјину и Молдавију, оцењујући да је пријем ових земаља у стратешком и безбедносном интересу Европе.

У говору о стању Уније у Европском парламенту, Фон дер Лајенова је поручила да је пријем нових чланица одоговор на "позив историје да се доврши ЕУ".

"У ситуацији у којој неки циљају земље једну по једну, не можемо дозволити да неки Европљани остану по страни. У свету у којем су величина и снага битни, јасни стратешки интерес Европе је да се наша Унија заврши", нагласила је Фон дер Лајенова.

Председница Европске комисије је рекла да је потребна визија за "успешно проширење" које би омогућило да више од 500 милиона људи живи у слободној, демократској и просперитетној Унији".

Фон дер Лајенова је поручила да наредно проширење може бити "катализатор напретка ЕУ", одбацујући страхове да будућа Унија са више од 30 чланица неће бити ефикасна.

"Ово није питање продубљивања интеграције или проширења Уније. Можемо и морамо обоје. Сваки талас проширења донео је и дубљу интеграцију", навела је председница Европске комисије.

Фон дер Лајенова је нагласила да су пројекти одбрамбене и здравствене уније започети у ЕУ од 27 чланица, али да ће бити завршени у ЕУ са више од 30 земаља чланица.

"Следеће године предлози за ревизију унутрашњих политика ЕУ"

Челница Европске комисије је најавила да ће у првој половини следеће године, за време председавања Белгије, лидерима ЕУ изнети предлоге за ревизију унутрашњих политика ЕУ, како би се оне прилагодиле проширеној Унији.

"Мораћемо да размислимо како ће функционисати институције, Европски парламент и Комисија. Треба да разговарамо и о буџету: како га попунити и шта из њега финансирати", истакла је Урсула фон дер Лајен.

Фон дер Лајенова није искључила могућност да ће за унутрашње реформе бити неопходне промене европских уговора, али је поручила да припреме за проширење не могу до тада да буду на чекању.

Наглашавајући значај владавине права за ширење ЕУ, председница ЕK је најавила да ће пракса годишњих извештаја о владавни права у земљама чланицама бити проширена и на земље кандидате које "напредују брже"

Урсула фон дер Лајен је поручила да ће се у формулисању предлога водити уверењем да је "комплетирање Уније" најбоља инврестиција у мир, безбедност и просперитет континента.

У говору у Европском парламенту о стању Уније, последњем у њеном садашњем мандату, Урсула фон дер Лајен је подсетила на изазове кроз које је ЕУ прошла у претходне четири године, од пандемије ковида 19 до рата у Украјини.

Председница комисије је најавила даља улагања у борбу против климатских промена, подршку програмима "декарбонизације" индустрије и мере за заштиту од нелојалне конкуренције електричних возила произведених у Kини.

Фон дер Лајенова је нагласила да ће ЕУ подржавати Украјину "све док буде потребно" и предложила продужетак програма "привремене помоћи" за око четири милиона Украјинаца смештених у ЕУ, као и наставак финансијске и војне помоћи Kијеву.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара