Читај ми!

Број погинулих у змељотресима у Мароку премашио 2.800

Број погинулих у снажном земљотресу који је прошле недеље погодио Мароко порастао је на 2.862, а повређене су 2.562 особе, јавила је државна телевизија.

Спасиоци су рекли да су традиционалне куће од цигли од блата у највећем броју срушене у земљотресу, и да је због тога мала шанса да се пронађе још преживелих.

Упркос томе, спасиоци и даље трагају за преживлеима у рушевинама више од 48 сати након најсмртоноснијег земљотреса у Мароку у последњих шест деценија.

Мароканским спасиоцима су се прикључили тимови за потрагу из Шпаније, Велике Британије и Катара, док су многи преживели провели трећу ноћ напољу јер су им домови уништени или несигурни.

Власти нису изнеле процене о томе колико људи се води као нестало.

Мароко је распоредио војску да помогне у одговору на катастрофу и саопштио да је појачао тимове за потрагу и спасавање, снабдевајући угрожене водом, храном, шаторима и ћебадима.

Штета је нанесена и културном наслеђу Марока. Оштећене су зграде у старом граду Маракеша, који је на Унесковој листи светске баштине. Земљотрес је такође нанео велику штету историјски значајној џамији Тинмел из 12. века.

Земљотрес јачине 6,8 јединица по Рихтеровој скали погодио је у петак увече марокански планински регион 72 километара југозападно од Маракеша, изазвавши велику штету и разарања.

Ово је то најсмртоноснији земљотрес у Мароку од 1960. године када је погинуло најмање 12.000 људи. 

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара