Читај ми!

Стравичне слике после смртоносног земљотреса у Мароку

Стравичан земљотрес погодио је мароканске Атласке планине, остављајући за собом више од хиљаду страдалих, више стотина повређених, али и разорених зграда, кућа и путева. Оштећени су и делови историјских зидина Маракеша, јавља тамошње становништво. Издвајамо фотографије након снажног потреса у Мароку.

Стравичне слике после смртоносног земљотреса у Мароку Стравичне слике после смртоносног земљотреса у Мароку

У разорном земљотресу у Мароку, страдало је више од 1.305 људи, а више од 1.832 њих је повређено. И то нису коначни подаци, јер спасиоци тек пристижу у најугроженија подручја. Проглашена је тродневна жалост.

Снажан потрес јачине 7,2 јединице са епицентром у области Игхил на Атласким планинама оставио је срушене зграде, хотеле и куће, али и оштетио делове историјских зидина Маракеша из 12. века.

Становници Маракеша, најближег великог града епицентру, рекли су да су се поједине зграде срушиле у старом граду, који је под заштитом Унеска.

Људи у неверици гледају своје оштећене домове у селима код Маракеша након смртоносног потреса. Путеви су засути камењем, што отежава спасиоцима да прођу, нарочито до најтеже погођених планинских села.

Становништво је, такође, поставило кампове испред својих кућа. На фотографијима се види и да жене са децом на простирци седе испред својих домова и посматрају шта је остало после потреса.

Безбедносне снаге, истовремено, учествују у акцији спасавања. И радници мароканског Црвеног крста помажу у отклањању последица земљотреса.

Уједињене нације, Европска унија и владе широм света најављују помоћ северноафричкој земљи.

Алжир је отворио ваздушни простор за хуманитарне авионе, иако је у вишедеценијском сукобу са Мароком око Западне Сахаре.

Амбасада Србије у Мароку позвала је наше држављане да се јаве ако им је потребна помоћ. Засад нема информација да има повређених Срба.

недеља, 26. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије