Читај ми!

Жесток сукоб у Малију – десетине цивила и војника страдалe у нападу исламиста, војна хунта убила 50 милитаната

Најмање 49 цивила и 15 војника је убијено у нападима милитантних исламиста на војни камп и чамац на североистоку Малија, саопштила је привремена влада те земље.

Побуњеници у Малију напали су у четвртак чамац који је превозио цивиле преко поплављених подручја, која раздвајају градове Гао и Мопти током кишне сезоне, јавља Ројтерс.

Такође, милитантни исламисти напали су војни камп у округу Бурем, на североистоку Малија.

Најмање 49 цивила и 15 војника је убијено, а више је рањено, саопштила је привремена влада на националној телевизији, уз напомену да број погинулих није коначан.

У одговору на напад, убијено је око 50 милитаната.

У Малију је проглашена тродневна национална жалост.

Регион Сахела – војне хунте против исламиста у "шест руку"

Мали, којим од 2020. године влада војна хунта, једна је од неколико западноафричких земаља које се боре против побуњеника повезаних са Ал Каидом и Исламском државом, који су положаје на сушном северу државе заузели 2012. године.

Побуњеници су утицај проширили у Сахелу, афричком региону који обухвата сушни појас у више земаља јужно од Сахаре, и приобалним западноафричким државама, упркос међународним напорима да подрже локалне трупе.

У сукобима је страдало више хиљада људи, а више од шест милиона је расељено широм Сахела.

Све већа несигурност у тим земљама подстакла је војне пучеве, два у Малију и два у Буркини Фасо, што је половина од осам војних удара који су погодили Западну и Централну Африку у последња три године, пише Ројтерс.

Иначе, Мали се са Буркином Фасо и Нигером, после пуча у тој земљи, договорио о заједничкој одбрани од могуће војне интервенције западноафричког савеза, као и о заједничкој борби против радикалних исламиста у "шест руку".

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се