Читај ми!

Северна Кореја поринула прву подморницу за тактички нуклеарни напад

Северна Кореја поринула је своју прву оперативну подморницу за тактички нуклеарни напад и доделила је флоти која патролира водама између Корејског полуострва и Јапана, објавили су државни медији.

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун, који је присуствовао церемонији поринућа, рекао је да је хитно потребно наоружати морнарицу нуклеарним оружјем и обећао још више пловила опремљених тактичким нуклеарним наоружањем, известила је новинска агенција КЦНА.

Подморница број 841, названа Херој Ким Кун Ок по историјској личности Северне Кореје, биће једно од главних "подводних офанзивних средстава морнаричких снага" Северне Кореје, поручио је Ким на церемонији поринућа.

Додао је да је "постизање брзог развоја поморских снага приоритет који се не може одлагати, с обзиром на недавне агресивне потезе и војне акције непријатеља".

Није познато којим ће пројектилима нова севернокорејска подморница бити наоружана, као ни да ли је Пјонгјанг у потпуности развио производњу одговарајућих нуклеарних бојевих глава потребних за постављање на такве пројектиле, наводи Ројтерс.

Аналитичари кажу да се чини да је ова подморница модификована верзија класе "Ромео" из совјетске ере, коју је Северна Кореја купила од Кине седамдесетих година и почела да производи у земљи. Њен дизајн, са 10 отвора за лансирање, показао је да је највероватније наоружан балистичким и крстарећим пројектилима, додају аналитичари.

Севернокорејски програм нуклеарног наоружања и балистичких пројектила забрањени су резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, а поринуће нове подморнице наишло је на оштру осуду Јужне Кореје и Јапана.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара