Читај ми!

Смене на челу министарстава одбране Украјине и Британије – мења ли то међусобне односе

Украјински председник Володимир Зеленски најавио је смену на челу Министарства одбране - Олексија Резникова замениће Рустем Умеров пошто његово именовање потврди скупштина. Прошле недеље, новог шефа је добило и британско Министарство одбране. Одлазак Бена Волиса покреће и бројна питања о будућности британско-украјинске одбрамбене сарадње.

Бен Волис је војник од каријере са дипломом престижне Сандхурст академије. Каријера, која га је водила преко Немачке, Кипра и Белизеа, кулминирала је у Северној Ирској, где је стекао чин капетана због заробљавања целокупне борбене јединице Ирске републиканске армије, што је спречило планирани бомбашки напад.

Волис је потом заменио униформу Шкотске гарде, цивилним оделом посланика шкотског парламента.

Министарство одбране водио је кроз Брегзит, пандемију, повлачење из Авганистана, али га је рат у Украјини лансирао у први план британске политике.

Реагујући на почетак рата у Украјини, Волис је прошле године констатовао да Британија "не треба да оклева у предузимању поступака који ће спречити председника Путина да подрива НАТО, али и Европу и, што је најважније, наше вредности".

Волисова доктрина била је опремити британску војску да дејствује без подршке Сједињених Држава.

Најпопуларнији конзервативни политичар Британије у оставци је изрекао и последњи савет британском премијеру.

"Знам да ћете се сложити са мном да не смемо да се вратимо у дане када је потрошња на одбрану била владино дискреционо право, те се штедња остваривала пражњењем те касе. Искрено верујем да ће у наредној деценији свет постати мање безбедан и мање стабилан. Делимо уверење да је сада време да се инвестира у одбрану", истиче Волис у тексту оставке на место британског министра одбране.

Писани одговор Ришија Сунака на Волисову оставку крије и реченицу која наговештава да би бившег британског министра одбране могли ускоро да видимо у некој интернационалној улози упркос безуспешној кандидатури за генералног секретара НАТО-а.

Цивил на челу министарства одбране

У међувремену на Волисово место ступа Грант Шапс, који је за последњих годину дана био на челу чак пет различитих ресора британске владе.

Преузимајући дужност, Шапс није имао одговоре на питања да ли жели више новца за одбрану, да ли је на висини задатка свог претходника, као ни шта ће бити његов први потез на новом послу.

Одбрана је сада у рукама неискусног цивила, стручњака за маркетинг са контроверзном пословном историјом, који конзервативцима пословично служи као оруђе у телевизијским дуелима са опозицијом.

Неки аналитичари тај Сунаков потез тумаче као део предизборног шаха, јер је Шапс водио два унутарстраначка пуча – против Терезе Меј и касније Лиз Трас, те је добро његов шарм држати под строгом контролом.

Његово именовање поклопило се и са датумом када је британска морнарица пратила различита руска пловила на ободу британских територијалних вода на Ламаншу, у Северном мору, али и на Атлантику.

Шапс је посетом Украјини симболично најавио наставак Волисове политике.

Нови курс украјинске одбрамбене политике

Приликом посете Финској украјински председник Володимир Зеленски је прошле недеље најавио да Украјина за јесен припрема први форум индустрије одбране.

Циљ је, каже Зеленски, да се партнери Кијева увере у потенцијале ове земље.

Беочуг британско-украјинске одбрамбене сарадње је споразум Кијева са гигантом производње оружја "BAE Systems", који је такође коинцидирао са сменом на врху Министарства одбране.

Москва је веома негативно реаговала на најаву отварања канцеларије овог конзорцијума у Украјини.

Вредност акција компаније "BAE Systems", која запошљава 93.000 људи у 40 земаља, скочила је за три четвртине од почетка овог војног сукоба, а њен прошлогодишњи профит износио је две и по милијарде фунти.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво