Читај ми!

Еквадор, земља насиља – бомбе, побуне и убиства

Две бомбе експлодирале су недалеко од седишта еквадорске затворске управе, неколико сати пошто је полиција упала у неколико затвора у потрази за нелегалним наоружањем. У побуни која је уследила, затвореници су отели најмање 50 чувара и седморицу полицајаца.

Еквадор, земља насиља – бомбе, побуне и убиства Еквадор, земља насиља – бомбе, побуне и убиства

Две експлозије потресле су еквадорски град Кито, означавајући први одговор нарко-банди на покушај власти да заведу ред у затворима у којима је, током претходних 12 месеци, убијено више стотина људи.

Ауто-бомбе, на две локације у граду, постављене су недалеко од зграда у којима су смештени званичници затворске управе, али, према информацијама еквадорске полиције, у експлозијама није било жртава.

Полиција је реаговала муњевито, па се неколико сати после детонација, иза решетака нашло десетак наводних припадника нарко-банди, за које се сумња да имају везе са неколико недела, укључујући и недавно убиство кандидата на председничким изборима Фернанда Виљависенсија Валенсије (Fernando Alcibiades Villavicencio Valencia).

Серију догађаја покренула је амбициозно замишљена полицијска акција током које се специјалци упали у неколико затвора и покренули потрагу за нелегалним наоружањем.

"Предузели смо мере, посебно у затворима, где су уследиле насилне реакције криминалаца који покушавају да застраше државу", рекао је председник Еквадора Гиљермо Ласо.

Полиција је, током претреса, запленила извесну количину наоружања и неколико осуђеника преместила у друге затворе у покушају да спречи шефове банди да из затвора организују шверц кокаина.

Реакција криминалаца уследила је готово непосредно после председникове изјаве, па су затвореници неколико затвора отели педесет чувара и седам полицајаца, што је додатно подигло тензије у држави.

Министар унутрашњих послова Хуан Запата рекао је да је у току акција власти, али није прецизирао о каквим се потезима ради.

"Забринути смо за безбедност својих службеника", рекао је Запата дневнику Екстра.

Еквадорске власти већ годинама тврде да се базе нарко-банди налазе затворима, одакле воде операције у седам еквадорских провинција. Сматрају их одговорном та серију побуна у затворима, у којима је страдало више од триста људи.

У обрачуну ове две банде у затвору Белависта, средином прошле године, убијено је 100 особа, док је око зидина пронађено још више од 40 тела, махом припадника организације "Р7".

Еквадор је, у серији акција против организованог криминала, од маја 2021. запленио око 500 тона различитих дрога, што је државни секретар за безбедност Вагнер Браво протумачио као разлог за почетак новог мафијашког рата.

"Остала је празнина на црном тржишту и ојачала је борба за територије међу бандама. Безмало људи који су ове године убијени ватреним оружјем имало је криминалне досијее", рекао је Браво порталу Нотимундо.

Обрачуни ривалских мафија, у затворима али и ван њих, озбиљно су уздрмали ауторитет ионако не претерано утицајног председника Гиљерма Ласа, који је после убиства председничког кандидата обећао да ће починиоци бити кажњени.

Еквадор је кључна станица на путу кокаина од Колумбије и Перуа до Сједињених Држава.

У последњих годину дана, у Еквадору је заплењено 210 тона дроге и регистровано више од 4.500 убистава. Само у обрачунима у затворима, од 2019. године убијено је око 600 људи.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво