Читај ми!

Руковање раздора, ирански дизач тегова добио доживотну забрану након поздрава са Израелцем

Ирански професионални дизач тегова добио је доживотну забрану учешћа на такмичењима након што се руковао са израелским спортистом током светског шампионата у Пољској, пренела је иранска државна новинска агенција.

Шампион у дизању тегова Мостафа Рајае снимљен је како се рукује и позира са Израелцем Максимом Свирским на Светском мастерс првенству у дизању тегова у Пољској ове недеље, приказано је у видео-снимку који је у среду објавила иранска државна новинска агенција ИРНА.

Рајае, који је освојио сребрну медаљу на такмичењу, добио је доживотну забрану учешћа због поступака које је шеф иранске федерације за дизање тегова описао као "неприхватљиве и неопростиве“.

Шеф штаба Хамид Салехинија такође је смењен са функције, пренео је државни лист Тасним.

У посту на Инстаграму након догађаја, Рајае је захвалио свима који су му "помогли на путу [за друго место]", али није коментарисао ни руковање ни забрану.

Како преноси Си-Ен-Ен, Иран не признаје Израел као државу и редовно даје непријатељске изјаве, док је иранским спортистима влада одавно забранила да се такмиче против Израелаца.

Међународна џудо федерација суспендовала је Иран 2021. из такмичења на четири године након што је откривено да је иранском џудисти Саиду Молаеију наређено да се повуче са Светског првенства у џудоу 2019. како би избегао суочавање са противником Израелом.

Молаеји, бранилац титуле до 81 килограм, био је на путу да се у финалу састане са Израелцем Сагијем Мукијем, али је тврдио да је добио инструкције да се повуче уочи меча трећег кола и поново пре полуфинала, у којем је изгубио од Матије Касе из Белгије, наводи Си-Ен-Ен.

Након тога, Молаеји је отпутовао у Немачку да тражи азил.

Осим тога, Међународна шаховска федерација (ФИДЕ) рекла је Иранској шаховској федерацији 2020. да изнесе став о такмичењу против израелских спортиста, након поновљених случајева у којима су ирански спортисти "одбили да учествују у играма са израелским држављанима“.

"У неким случајевима су чак добијани коментари да су такве игре намерно игнорисане из политичких и идеолошких разлога", наводи се у писму Фиде.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара