Читај ми!

Затворски блуз Доналда Трампа, реприза избора или музика која пуни новчаник

Први пут у историји Америке један бивши председник добио је полицијски досије, и све што уз то иде, дан од почетка дебате за кандидате у Републиканској странци, пар месеци уочи страначких избора. Иако је положена кауција од 200.000 долара, новчаник Доналда Трампа није тањи, а ни подршка међу страначким колегама. Ситуација је потпуно супротна.

Није требало много Доналду Трампу да полицијску фотографију, прву у америчкој историји на којој је бивши председник, преиначи у кампању. У великом повратку на Твитер уз слоган – никада се не предајте.

Бившем председнику, четвртом оптужницом у пет месеци, на терет се ставља завера, рекетрирање – покушај да поништи изборни пораз од Бајдена у Џорџији 2020.

По прописима кројеним по мери мафије. Оптужени се предао затвору у Атланти – фотографија за историју, отисци прстију, 200.000 долара кауције, за 20 минута пуштен је на слободу док чека суђење.

А термин суђења би, по захтеву тужитељке, могао да падне баш у данима када републиканци у марту следеће године бирају кандидата за председничке изборе.

“Веће су шансе да тужилац издејствује почетак суђења који жели него да буде две године касније као што тражи Трамп. Потпуно је јасно да су све оптужнице некако темпиране тако да суђења почну у години када су избори и да Трамп, заправо, ако би се на свим тим суђењима појављивао, а мораће да се појави, не може да путује, не може да води кампању“, наводи Љиљана Смајловић, колумнисткиња Недељника.

Правни проблеми значе новац

Било да су доказ да институције функционишу или показатељ намере да се спречи његова кандидатура, правни проблеми Трампу несумњиво доносе популарност и новац. И свака нова оптужница и фотографија из затвора привлаче нове донације.

“Свака нова оптужница додаје нову енергију у финансирање изборне кампање Трампа. Само у другом кварталу 2023. године успео је да прикупи 35 милиона долара, што је огромна свота новца за финансирање овог дела кампање, када још немамо искристалисана два кандидата на председничким изборима и док још није изборио номинацију“, истиче Стеван Недељковић, доцент Факултета политичких наука.

Републиканска дебата осморо кандидата обележена је подршком Трампу и Трамповим одсуством, док је интервју бившег председника са некадашњом звездом Фокса Такером Карлсоном на Твитеру пратило 74 милиона корисника. Републиканци су свесни да између првопласираног и другопласираног по анкетама зјапи јаз од 40 одсто подршке бирача.

“Рон Десантис је значајно пао, толико да је покушао неком шок терапијом да промени свог главног менаџера кампање и на тај начин се одлучи за стратегију, која је у прошлости била успешна за Барака Обаму, Џона Керија, Џона Макејна, да кад вам не иде добро, направите шок терапију и то да нову енергију. Нисам сигуран да ће то успети, јер нико од набројаних није са друге стране имао Доналда Трампа“, додаје Недељковић.

На путу ка Белој кући стоји 14. амандман

По појединим правним тумачењима на Трамповом путу ка Белој кући могао би да стоји 14. амандман америчког Устава. Ако се докажу федералне оптужбе да је подстицао нереде на Капитолу.

“Сумњам да ће га стрпати у затвор, не могу да га спрече да буде кандидат. Он и ако буде осуђен може да буде председник, он може и да се брани на суду и док је оптужен оне ће ићи на Врховни суд. То ће да се растегне, има људи који мисле да он може да заврши два мандата председничка правно“, истиче Смајловићева.

Уздржан према ривалу, актуелни председник Трампову фотографију кратко је коментарисао.

“Згодан момак“, прокоментарисао је Џозеф Бајден.

Познаваоци не виде други сценарио до репризног окршаја ривала из 2020. У анкетама су изједначени, са благом предношћу демократе, када се чита изричито противљење. За Бајдена никада не би гласало 43, за Трампа 53 одсто бирача.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво