Читај ми!

Оливер Ентони – музичка атракција која би могла да одлучи америчке изборе

Риђобради Оливер Ентони, до пре неколико недеља мало познати кантри-фолк кантаутор из Вирџиније, доспео је контроверзним, али виралном хитом "Rich Men North Of Richmond" на прво место Билбордове топ-листе, али и поделио америчко друштво на оне који га виде као нови глас радника и "малог човека" и оне за које је његова песма само јефтина републиканска пропаганда уочи председничких избора у САД.

Песма Rich Men North Of Richmond, за коју Оливер Ентони (Oliver Anthony), бивши фабрички радник правог имена Кристофер Ентони Лунсфорд, каже да је прва коју је снимио професионалним микрофоном, нашироко је претходне две недеље дељена на друштвеним мрежама.

Изазвала је бројне реакције и коментаре, а Ентони је постао први уметник који је доспео на врх престижног Билбордовог списка без било какве претходне историје на топ-листама.

Песма је за две недеље стримована 17,5 милиона пута, а видео-снимак на којем риђобради Ентони свира акустичну гитару и пева окружен шумом, објављен 9. августа, већ има 35 милиона прегледа.

У опису видеа који снимљен обичним телефоном и објављен на каналу radiowv пише да Оливер живи у Фармвилу у савезној држави Вирџинији са три пса, и да планира да парче земље претвори у малу фарму за узгој стоке.

"Имамо читав низ песама које ће Оливер објавити за ваше уживање у гледању и слушању. Он је заиста посебан и као човека који је на њега највише утицао наводи Хенка Вилијамса Млађег. Оливер жели да пружи наду радничкој класи и просечном вредном младом човеку", пише у опису виралног видео-снимка.

"Само неки идиот и његова гитара"

Песма Rich Men North Of Richmond је заиста обојена безнађем, фрустрацијом и бесом младог човека који, како пева Оливер – "продаје душу и ради по цео дан за бедну плату".

Многи су се препознали и већ прогласили Оливера за нови глас "малог човека" у накарадном америчком друштву, али има и оних, углавном блиских демократама, који песму доживљавају као конзервативцима наклоњену пропаганду пред председничке изборе у САД и критикују због стихова који оспоравају плаћање пореза и социјална давања, и заговарају теорије завере.

"Безнађе и фрустрација нашег времена одјекују у реакцијама на песму. Сама песма није ништа посебно, али људи који су је подржали су невероватни и заслужују да се њихов глас чује", рекао је Ентони за Билборд.

Након великог успеха песме, у објави на Фејсбуку је истакао да неће журити са потписивањем уговора о издавању албума.

"Људи у музичкој индустрији ме гледају бело када одбацим понуде од осам милиона долара. Нећу турнеју са шест аутобуса, 15 приколица и млазњак. Не желим да наступам на стадионима, не желим да будем у центру пажње", написао је Ентони.

Каже да компонује и пише текстове јер је имао проблема са менталним здрављем и патио од депресије.

"Милиони људи су се повезали са овим песмама на тако дубоком нивоу јер их пева неко ко осећа речи. Без уређивања, без агента, без срања. Само неки идиот и његова гитара. Стил музике од којег никад није требало да бежимо", написао је Ентони.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара