Читај ми!

Трамп: У четвртак ће ме ухапсити у Атланти

Доналд Трамп је на својој платформи за друштвене мреже, Truth Social, објавио: „Можете ли да верујете? Отићи ћу у Атланту, Џорџија, у четвртак да ме УХАПСИ окружни тужилац радикалне левице, Фани Вилис.“ Како јавља Би-Би-Си, барикаде су већ подигнуте око суда. Бивши председник САД се у овом случају терети да је покушао да поништи резултат председничких избора у Џорџији 2020. године. На оптужници је и 18 његових сарадника.

Трамп: У четвртак ће ме ухапсити у Атланти Трамп: У четвртак ће ме ухапсити у Атланти

Бившем председнику Трампу у Атланти је одређена кауција од 200.000 долара. Пре него што је на друштвеним мрежама најавио да ће се предати у четвртак, објављен је судски поднесак у којем су наведени услови његовог останка на слободи.

Овај споразум су потписали окружни тужилац округа Фултон Фани Вилис, која је задужена за случај, и адвокати господина Трампа.

Према споразуму, Трамп може остати на слободи до суђења све док не покушава да прети сведоцима или их застрашује.

„Окривљени неће предузети никакве радње да застраши било коју особу за коју му је познато да је саоптужени или сведок у овом случају или да на други начин омета спровођење правде“, наводи се.

„Овде се укључују и објаве на друштвеним медијима као и поновне објаве постова које је други појединац направио на друштвеним медијима“, додаје се у споразуму.

Трамп негира тринаест оптужби, укључујући оптужбе за рекетирање и лажне изјаве.

Третман као за све – хоће ли Трампу бити узети отисци прстију

Он и још 18 његових сарадника против којих је подигнута оптужница у овом случају раније су добили рок до петка у подне (25. августа) да се појаве у затвору округа Фултон на процесуирању.

Речено је да ће сви бити третирани као и остали оптужени, што би могло да значи да ће Трампа фотографисати као и да ће му тада бити узети отисци прстију.

Трамп је на својој платформи за друштвене мреже Truth Social објавио: „Можете ли да верујете? Отићи ћу у Атланту, Џорџија, у четвртак да ме УХАПСИ окружни тужилац радикалне левице, Фани Вилис“.

„Она је водила кампању, и наставља да води кампању и прикупља новац за овај ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ“, додао је он. „Ово је у строгој координацији са Одељењем правде поквареног Џоа Бајдена.“

Вилисова је затражила од судије да закаже саслушање – у којем се оптужени формално оптужује и изјашњава се о кривици  – за 5. септембар. Она је такође предложила да суђење почне у марту. И извођење оптужбе и суђење могли би се преносити на телевизији.

Барикаде испред суда

Када се Трамп преда, окружење суда ће бити затворено за саобраћај а барикаде су већ подигнуте испред суда, јавља Би-Би-Си.

Бивши председник САД је прошле недеље, заједно са још 18 оптужених његових саучесника, оптужен за покушај да поништи вољу бирачког тела Џорџије мешањем у резултате избора у држави након што је изгубио од демократе Џоа Бајдена 2020.

Трамп се суочава са још три кривична случаја. Он је у више наврата оптужбе назвао политички мотивисаним. Иначе никада раније се у историји САД није догодило да је неки председник, бивши или садашњи – оптужен. Трамп је први. 

Ипак, то га не спречава да тренутно води републиканску трку за избор следећег кандидата за Белу кућу који ће изазвати демократског кандидата, вероватно актуелног председника Бајдена, пише Би-Би-Си, на председничким изборима 2024.

Трамп је већ рекао да ће прескочити прву републиканску телевизијску дебату у среду увече.

„Јавност зна ко сам ја“, рекао је Трамп у недељу за Truth Social. „Због тога нећу водити дебате."

Како обавештава Би-Би-Си, извори блиски Трампу кажу да је он уместо тога снимио интервју са бившим водитељем Фокс њуза Такером Карлсоном.

Предизбори од државе до државе – на којима ће републикански гласачи бирати кандидата своје странке – требало би да почну 15. јануара 2024. 

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије