Читај ми!

Због забране абортуса у Мисисипију силована девојчица родила дете

У америчкој држави Мисисипи је, након прошлогодишње одлуке Врховног суда САД да поништи одлуку о праву на абортус, тринаестогодишња девојчица родила дечака након што је била силована. Власти Мисисипија дозвољавају абортус само уколико је силовање пријављено полицији, а према подацима непрофитних организација два од три случајева силовања у САД не пријављују се полицији.

Тринаестогодишња девојчица из Мисисипија родила је дечака након што је била силована, а због промене закона, није могла да абортира, објавио је амерички магазин Тајм.

Мајка девојчице хтела је да одведе ћерку на абортус, али јој је речено да је Чикаго најближа локација на којем је могуће обавити интервенцију.

Међутим, Чикаго је од Кларксдејла у Мисисипију, где девојчица живи, удаљен девет сати, а и цена абортуса је, уз трошкове пута, била превисока за њену породицу.

Последња клиника која је обављала абортус у Мисисипију затворена је прошлог лета, након доношења одлуке Врховног суда САД о забрани абортуса.

Летос су, само недељу дана након доношења одлуке, локални медији у Охају пренели како је 10-годишња девојчица која је силована морала да отпутује у Индијану да би абортирала, пошто је у Охају абортус био забрањен.

Мушкарац који ју је силовао осуђен је прошлог месеца на доживотну робију.

Од доношења одлуке, абортус је ограничен у 14 америчких савезних држава, међу којима је и Мисисипи. Процењује се да у њима живи 25 милиона жена старости од 15 до 33 године.

У Мисисипију је дозвољен абортус само у случају када је силовање пријављено полицији, али се на нивоу САД не пријаве два од три случајева силовања, према подацима непрофитних организација.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво