Читај ми!

Колона: Француска није планирала војну интервенцију у Нигеру, могућ повратак председника Базума

Министарка спољних послова Катрин Колона истакла је да је напад на француску амбасаду у Нијамеју, у Нигеру, "насилан и изузетно опасан". Одбацила је оптужбе нигеријских војних лидера да је Француска планирала војну интервенцију у тој земљи и поручила да је могућ и "неопходан" повратак свргнутог председника Мухамеда Базума.  Прелазне владе Буркини Фасо и Малија упозориле су у заједничком саопштењу да би било каква војна интервенција против Нигера била равна објави рата.

Присталице хунте каменовале су у недељу у Нигеру, бившој француској колонији, амбасаду те државе. Палили су француске заставе и узвикивале слогане против Француске током протеста који су организовали нови војни лидери у Нигеру.

"Оно што смо јуче видели је насилна, изузетно опасна демонстрација, облик дестабилизације у афричком стилу", истакла је Катрин Колона.

Она је за телевизију БФМ одбацила оптужбе нигеријских војних лидера да је Француска планирала војну интервенцију у Нигеру. 

"Ми то чврсто и јасно поричемо, то није тачно", истакла је министарка. Нагласила је да безбедност француских држављана остаје приоритет Париза.

Министарство спољних послова је саопштило да ће Француска данас почети евакуацију својих држављане из Нигера, као и држављане Европске уније. На сајту тог Министарства се наводи да је у Нигеру прошле године било мање од 1.200 француских држављана.

Француска, земља савезник Нигера у борби против џихадиста која тамо има 1.500 војника, објавила је у суботу да обуставља своју помоћ након војног удара. 

Пучисти су у саопштењу за јавност оптужили "безбедносне службе западне канцеларије”, не прецизирајући које, да је испалила сузавац на демонстранте, услед чега су шесторица повређених збринути у престоничким болницама.  Након демонстрација, неки нигеријски званичници су рекли новинарима да су француски војници пуцали бојевом муницијом на масу.

"Супротно ономе што тврде поједини нигеријски војни званичници, француске снаге безбедности нису користиле никаква смртоносна средства“, саопштило је Министарство спољних послова, што је потврдила и министарка Колона. 

Такође, Колона је рекла, да је могућ и "неопходан" повратак свргнутог председника Мухамеда Базума. 

Присталице хунте каменовале су у недељу француску амбасаду у Нигеру, палиле француске заставе и узвикивале слогане против Француске током протеста који су организовали нови војни лидери у Нигеру.  Нигер је бивша француска колонија.

Буркина Фасо и Мали: Војна интервенција против Нигера равна објави рата

Било каква војна интервенција против Нигера била би равна објави рата Буркини Фасо и Малију, наводи се у заједничком саопштењу прелазних влада двеју земаља.

"Прелазне владе Буркине Фасо и Малија упозоравају да ће свака војна интервенција против Нигера представљати објаву рата Буркини Фасо и Малију", поручују две земље, преноси РИА.

Истовремено, владе Буркине Фасо и Малија саопштиле су да ће напустити ECOWAS (Економска заједница држава западне Африке) уколико дође до војне интервенције против Нигера.

Војни официри Нигера прогласили су у петак шефа председничке гарде Абдурамана Тијанија за новог шефа државе и додали да су суспендовали устав и распустили све бивше институције након што су претходно свргли и затворили председника Мохамеда Базума.

ECOWAS је раније дао вођама пуча Нигера недељу дана да врате свргнутог Базума или се суоче са санкцијама и могућом употребом силе.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво