Читај ми!

Државни удар у Нигеру – војска каже да је преузела власт, председник тврди да ће демократија бити спасена

Мухамед Базум је смењен са места председника Нигера и затворене су границе републике, саопштила је група војника у директном укључењу на националној телевизији. Базум је пак на друштвеним мрежама навео да ће "демократија бити спасена".

Представник војске, пуковник Амадоу Абдрамане, изјавио је на националној телевизији да су снаге одбране и безбедности одлучиле да "ставе тачку на досадашњи режим због погоршања безбедносне ситуације у земљи и лошег управљања", преноси Ројтерс.

Абдрамане је рекао да су границе Нигера затворене, те да је у целој земљи проглашен полицијски час, као и да су све институције републике суспендоване. 

У међувремену, огласио се и председник Мухамед Базум, који је на друштвеним мрежама објавио да ће "тешко стечени добици бити заштићени", као и да ће се грађани Нигера који воле демократију побринути за то.

Војници су током јучерашњег дана блокирали председничку палату у Нигеру у којој се налази председник Мухамед Базум.

Гутерес осудио промену власти 

Генерални секретар УН Антонио Гутерес осудио је неуставну промену власти у Нигеру.

"Генерални секретар је дубоко узнемирен због притварања председника Мухамеда Базума и забринут је за његову безбедност и добробит. Позива све актере који су укључени у овај жалосни чин да ослободе председника одмах и без икаквих предуслова", рекао је његов портпарол Стефан Дижарик.

Гутерес је позвао на хитан прекид свих акција које поткопавају демократске принципе у Нигеру и позвао све странке да се уздрже од насиља и да поштују владавину закона.

"Уједињене нације су солидарне са демократски изабраном владом и народом Нигера“, наводи се у саопштењу, у коме се истиче да ће УН увек бити уз владу и народ Нигера.

У Буркини Фасо и Малију од 2020. године, које се граниче са Нигером, догодила су се четири војна удара, а 2021. је одбијен покушај војног удара у Нигеру, неколико дана пре него што је Базум положио заклетву.

Базум је десети председник Нигера од проглашења независности од Француске 1960. године. Процењује се да у Нигеру живи око 25 милиона становника.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво