Читај ми!

Талибани шмрковима и електрошокерима на шминкерке и фризерке - 60.000 жена остаје без посла

"И ми смо људска бића, ми дишемо као и жене у другим земљама", поручују Авганистанке које су данас изашле на улице, протестујући због одлуке талибана да затворе све козметичке и фризерске салоне у земљи. За жене у Авганистану ово није само забрана да сређују нокте и фризуре, већ и гашење неких од малобројних места на које су могле да оду, од када су им талибани забранили приступ јавним парковима и универзитетима. Ипак, највећи проблем им је - како да прехране породице.

Талибанска влада у Авганистану одлучила је да од данас сви салони лепоте морају да буду затворени, што су најавили пре месец дана. Након што је тај рок истекао, кренуће у контролу. Међутим, нису прецизирали како ће они који се не повинују таквој одлуци бити кажњени.

 Уследило је велико противљење јавности, па су се на протесту у Кабулу окупиле десетине козметичара и шминкера.

“Ми патимо овде у Авганистану. Салони ће бити затворени. Сви ми које овде радимо смо једини храниоци наших породица. Не знам зашто Талибани то раде. Забринуте смо, шта даље. Шта ће наше породице јести”, каже једна од Авганистанки чију породицу оваква одлука директно угрожава.

Ово су ретки јавни протести у Авганистану. Безбедносне снаге користиле су шмркове и електрошокере да разбију демонстрације.

“Када је најављено затварање, јако сам се узнемирила. Из дана у дан талибани покушавају да нас, жене, елиминишу из друштва. Забранили су школе, универзитете и запошљавање жена, а та ограничења се повећавају из дана у дан", рекла је једна од Авганистанки.

Велики трошкови за младожењу

Талибани кажу да су одлучили да забране рад козметичким салонима јер су нудили услуге наводно "забрањене у исламу" и зато што су наводно узроковали економске тешкоће породицама младожења.

Према обичајима, породице младожење су обавезне да плате услуге фризерском салону за младу и њене блиске рођаке пре венчања.

“Ми смо такође људска бића. И ми дишемо, ми смо као и жене у другим земљама. Нико не схвата у каквом су стању жене у Авганистану", говори потресено Авганистанка.

Без посла остаје 60.000 жена

Противници овакве одлуке наводе да није реч о сређивању косе или ноктију, већ да око 60.000 жена остају без посла. Жене овом одлуком губе једно од малобројних места на које су могле да оду након што су талибани уништили цео систем који је успостављен да одговори на насиље у породици.

“Једино што нам остаје јесте да напустимо земљу и одемо у иностранство, али и тамо можемо бити понижаване јер смо из Авганистана. Желимо да живимо у својој земљи, али ако су женама затворени сви путеви, онда је напуштање домовине једини начин", истиче једна од шминкерки.

Упркос почетним обећањима о умеренијој владавини него током њихове претходне владавине деведесетих, талибани су наметнули оштре мере након преузимања контроле над Авганистаном у августу 2021., када су се повукле снаге САД и НАТО-а.

"Моја порука Исламском емирату је да буду љубазни према женама и да не ометају наш посао. Ово је једино место где можемо да зарадимо за храну за своју породицу. Молимо вас, не ометајте наш рад”. молба је једне од оних чији је посао угрожен.

Претходно су талибани женама забранили приступ јавним просторима као што су паркови, забранили студирање и угрозили им медијске слободе.

"Ако се овако настави, жене у Авганистану немају будућност. Биће принуђене да се удају са 13 или 14 година... Ми се, због ових забрана враћамо не 20 година уназад, већ 70 година".

Све те мере су изазвале жестоке критике међународне јавности, али ништа се није променило. Уједињене нације обећавају да ће разговарати са авганистанским властима око тога да се забрана поништи.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво