Читај ми!

Европа се топи под "Кербером", следеће недеље биће још горе

Европу је захватио топлотни талас са температурама преко 40 степени, а очекује се да ће потрајати и наредне недеље – прогнозира се да ће на Сардинији и Сицилији бити и преко 45 степени. У Шпанији букте пожари, а на острву Ла Палма евакуисано је 2.000 људи. Међу земљама које су највише погођене врућинама су и Немачка и Пољска, а најпопуларнија атинска туристичка дестинација Акропољ био је затворен за посетиоце у најврелијем делу дана.

Европа се топи под "Кербером", следеће недеље биће још горе Европа се топи под "Кербером", следеће недеље биће још горе

Италијански метеоролози назвали су тренутни топлотни талас у Европи – "Кербер", по троглавом чудовишту из Дантеовог пакла. А температуре које се бележе су готово паклене и то ће тек бити – премашиваће 45. подељак на термометрима на Сицилији и Сардинији.

Прошли месец је, иначе, био најтоплији јун у историји, а највиша температура икада забележена у Европи била је 48,8 степени на Сицилији у августу 2021.

Екстремно време које је последица загревања климе "нажалост постаје нова нормалност", упозорила је Светска метеоролошка организација.

Пожари у Шпанији

Као и готово сваког лета, Шпанија се бори са пожарима, а најтежа је ситуација на острву Ла Палма (Канарска острва), где је изгорело најмање 11 кућа, а евакуисано је око 2.000 људи. Ватром је захваћено 4.500 хектара земље.

Локалним ватрогасцима послата је помоћ са Тенерифа и са осталих пет острва Канарског архипелага, којима предстоји велика борба, јер се пожар веома брзо шири шумовитим, брдовитим тереном.

Екстремне врућине у Италији, аларм у 16 градова

Црвени метео-аларм на снази је у 16 градова широм Италије због екстремних врућина, а њиме се указује на ризике чак и по здраве људе. Међу тим градовима су и Рим, Фиренца и Болоња.

Италијанска влада је упозорила да треба избегавати директну сунчеву светлост између 11.00 и 18.00 и препоручила је да се посебно води рачуна о старијим или угроженим особама.

Грчка мења радно време због врућина

Званичници у Атини затворили су древни Акропољ на неколико сати како би заштитили посетиоце јер је грчка метеоролошка служба прогнозирала да ће температура у граду достићи 41 степен.

Радници Црвеног крста Грчке делили су туристима флаширану воду, а болничари су пружали прву помоћ туристима који су се онесвестили и дехидрирали.

И у другим грчким градовима промењено је радно време за јавни сектор и многа предузећа како би се избегла подневна врућина, док су климатизоване просторије отворене за јавност.

Топлотни таласи су забележени и у деловима САД, Кине, Северне Африке и Јапана.

петак, 21. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије