Читај ми!

Француска слави Дан пада Бастиље, пријем у француској амбасади у Београду

Француска обележава национални празник Дан пада Бастиље. У Паризу је уз велике мере безбедности одржана војна парада. У вечерњимсатима код Ајфелове куле велики ватромет и симфонијски концерт на тему братства.

Дан пада Бастиље слави се у дан сећања на рушење затвора Бастиље 14. јула 1789. године,што је био један од кључних тренутака у француској револуцији. Пре војне параде Макрон је у војним колима прошао Јелисејским пољима. Део окупљених грађана га је извиждао, тражећи оставку.

На паради је учествовало 6 и по хиљада припадника разних родова војске, продефиловало је и двеста индијских војника. Прошло је око 220 возила и мотоцикала и 200 коња Републиканске гарде.

На трибинама - заједно Макрон и Моди, као почасни гост. Одликован је Легијом части, највишим француским признањем. Француска и Индија обележавају 25 година стратешког партнерства. Због недавних немира који су избили када је полицајац убио 17 годишњег младића, широм земље распоређено је око 100 хиљада полицајаца и жандарма, ватромет је забрањен у неколико градова. Изостало је обраћање председника, како традиција налаже.

Небом изнад Париза, летело је 60 авиона, међу којима су и страни и 28 хеликоптера. Изнад Тријумфалне капије војни авиони су пуштали дим у бојама француске заставе.

Национални дан Француске обележен је и у амбасади те земље у Београду.

Амбасадор Пјер Кошар угостио је више стотина званица на традицоналном пријјему. Међу бројним званицама била је и премијерка Ана Брнабић, представници министарстава, дипломатског кора и званице из света политике, спорта и културе.

"Са осећањем братства желимо да помогнемо Србији у ономе што је њен избор на путу ка ЕУ. Ја знам да је Србија, као и Француска, везана за своју независност и идентитет. Управо је у ЕУ још боље да бранимо независност и идентитет, како Србија тако и Француска. У тој жељи да помогне Србији феанцуска власт се ангажовала у нормализацији односа Србије и Косова јер не можемо да чекамо због становништва које тамо живи и пати због понављања криза", поручио је у обраћању амбасадор Кошар.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара