Читај ми!

"Доктори, најлепши град на свету вас чека" – необичан позив иза кога се крије велики проблем

Венеција у потрази за лекарима опште праксе. Све мање лекара и болничког особља је проблем не само у том граду већ и у целој Италији. Зато се Венеција одлучила на медијску кампању којом позива лекаре из целог света да се преселе у тај град.

"Докторке и доктори, саслушајте овај позив, најлепши град на свету вас чека", то је позив који здравствени систем Венеције упућује лекарима из читавог света.

Италијанска фондација "Ђимбе", која се бави истраживањем, обуком и активностима у научном информисању ради побољшања здравља људи, изнела је податак да Италији недостаје више од 2.800 лекара опште праксе, док ће до 2025. тај број бити и преко 3.400.

Чак 42 одсто лекара не лечи максималан број од 1.500 пацијената, како је то предвиђено законом, већ много више, што смањује квалитет услуге.

И мада у читавој земљи недостају лекари, ситуација је најтежа на северу, где у Ломбардији недостаје више од 1.000 лекара, а у региону Венето скоро 500.

Зато је здравствени систем Венеције одлучио да направи ову медијску кампању, те да у новинама, на телевизији, радију, као и на друштвеним мрежама огласи да је у потрази за лекарима из целог света. Под слоганом: "Лекари, Венеција вас чека" осветљена је и фасада болнице Свети Ђовани и Паоло.

"Ова критична ситуација у Венецији може да се реши заједно са оним лекарима који желе да промене живот и започну ново поглавље своје каријере и професије, у граду који је не само јако леп већ и јединствен на свету и нуди јако много могућности. Људи из читавог света долазе овамо", наводи Едгардо Контато, генерални директор "УЛСС 3 Серенисима".

"Ситуација је драматична. Недостаје нам укупно више од 1.000 здравствених радника, од чега 400 лекара. Тај огроман недостатак доводи до тога да се јако касни или да се уопште не пружају здравствене услуге", додаје италијански синдикат ЦИГЛ.

У самом центру су запослена 44 лекара, који су скоро пред пензијом, тако да ова кампања нуди и амбуланту, као и помоћ око самог смештаја, те бесплатан паркинг пред сам улазак у град свима који желе да раде у Венецији.

И како сам текст кампање каже: "Венеција има потребу за лекарима, али и лекари за Венецијом, градом који је јединствен у свету како због архитектуре, тако и због читавог амбијента".

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије