Читај ми!

Откривенa бука из зоне потраге за несталом подморницом

Канадска летелица је открила подводну буку у области потраге за несталим подморницом, саопштио је североисточни округ америчке обалске страже.

Претраге су дале негативне резултате, али ће се наставити, преноси Гардијан.

Капетан америчке обалске страже Џејми Фредерик рекао је новинарима да су амерички и канадски авиони претражили више од 25.900 квадратних километара мора у потрази за несталом подморницом "Титан" у којој је било петоро људи када је нестала, током покушаја да дође до олупине "Титаника" у недељу.

Екипе за потрагу чуле су звукове ударања у интервалима од 30 минута, преносе амерички медији. Си-Ен-Ен и Ролинг стоун су цитирали интерна владина документа у којима се каже да је откривено лупање, и известили да се бука и даље чула након што су додатни уређаји постављени четири сата касније. У дописима није разјашњено када се у уторак чуло лупање, нити колико дуго, наводи Гардијан.

Операција потраге за туристичком подморницом "Титан" компаније OceanGate's, која је у недељу нестала на путу ка олупини "Титаника", траје од недеље.

Проширена потрага укључује четири додатна пловила и пет возила на даљинско управљање која имају способност да иду под воду. Процењује се да је путницима у несталој подморници остало "око 40 сати ваздуха за дисање".

Компанија OceanGate's је у понедељак потврдила да је изгубила контакт са подморницом око сат и 45 минута након њеног понирања.

"Истражујемо и мобилишемо све опције да безбедно вратимо посаду. Наш фокус је на члановима посаде и њиховим породицама. Радимо на безбедном повратку чланова посаде", саопштила је компанија.

У потрагу за пловилом и петоро чланова посаде укључени су и војни авиони, подморнице и сонарне бове. Помажу владине агенције и морнарице САД и Канаде, али и комерцијалне компаније.

Америчка обалска стража саопштила је да је површинску потрагу за подморницом извршио и истраживачки брод "Поларни принц" који се користи за транспорт подморница до места олупине "Титаника".

Спасиоци се утркују са временом пошто "Титан" у резерви за хитне случајеве има кисеоника за 96 сати, а није могуће да они који су у подморници сами изађу јер је пловило запечаћено вијцима са спољне стране.

Брод који је носио подморницу кренуо је из Сент Џонса у Канади, стигао је близу локације олупине "Титаника" у Атлантском океану, одакле је подморница са петоро чланова посаде започела експедицију.

Породица британског милијардера Хемиша Хардинга потврдила је у понедељак да је он био један од путника.

Медији преносе да је у подморници био и Стоктон Раш, извршни директор и оснивач компаније OceanGate's која организује туристичке туре до олупине "Титаника".

Остали чланови посаде били су један француски истраживач и двојица богатих Пакистанаца – отац и син.

Олупина чувеног брода "Титаник" налази се на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, на око 600 километара од обале канадске покрајине Њуфаундленд.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије