Читај ми!

Оставка и гневно писмо Бориса Џонсона Одбору за привилегије

Оставка бившег британског премијера Бориса Џонсона на место посланика обелодањена је у форми гневног писма упућеног, пре свега, Одбору за привилегије Доњег дома британског парламента. И савезник Бориса Џонсона Најџел Адамс објавио је да се моментално повлачи са места посланика.

Бивши британски премијер Борис Џонсон поднео је оставку на место посланика за изборну јединицу Аксбриџ и јужни Рајслип у западном Лондону.

Оставка је обелодањена у облику гневног писма, упућеног пре свега Одбору за привилегије Доњег дома британског парламента.

Окидач за хиљаду гневних речи је извештај тог парламентарног одбора о томе да ли је бивши председник британске владе намерно лагао посланике о сазнању и умешаности у разне журке и забаве, одржаване у зградама Владе док је земља била потпуно закључана због пандемије ковида 19.

"Примио сам писмо од Одбора за привилегије које ми је јасно ставило до знања, на моје запрепашћење, да су одлучни да парламентарну процедуру окрену против мене и истерају ме из парламента“, каже у уводу Борис Џонсон.

"Нема ни трунке доказа да сам лагао парламент"

Бивши премијер тврди да Одбор нема "ни трунке доказа“ да је он намерно лагао парламент.

Он истиче да се понашао као и сваки други премијер или министар и говорио само оно што је сазнавао од саветника, али је и додао "да је то радио и актуелни премијер Риши Сунак, који је тада становао у истој згради".

Џонсон тиме не само подсећа да је Риши Сунак био министар финансија у његовој влади, чија је резиденција у улици Даунинг 11, већ и указује на то да се против актуелног премијера не води поступак пред Одбором за привилегије.

Тиме бивши премијер жели да нагласи да се одбор обрушио само на њега.

"Њихов циљ никада није био да открију истину или истински схвате шта ми је било у глави током говора у Доњем дому. Њихов циљ од самог почетка је да ме прогласе кривим без обзира на чињенице. То је сама дефиниција пристрасног суда", наводи Џонсон.

Као додатни аргумент да је Одбор пристрасан, бивши премијер подсећа да је већина његових чланова јавно тврдила да је Џонсон лагао парламент много пре него што је поступак против њега покренут.

Борис Џонсон наглашава да га је "вера у непристрасност система" навела да сарађује са Одбором.

Он подсећа да га је "наивност" навела да сарађује са извештајем државне службенице Су Греј о "журкагејту".

Су Греј, тада поздрављана са свих страна политичког спектра као непристрасна, недавно је званично постала не само члан опозиционе Лабуристичке партије, већ и шеф кабинета њеног лидера Кира Стармера.

Борис Џонсон не пропушта да се осврне на ту чињеницу, уз опаску да лабуристима, либералдемократама и шкотским националистима "одговара" његов одлазак из парламента.

Бивши премијер се у овог делу писане оставке обрушава на дело сопствене странке, оптужујући део посланика да се укључио у "лов на вештице", који је "освета за Брегзит и покушај да се преокрене резултат референдума из 2016. године".

"Моје уклањање је први неопходни корак у том циљу“, наводи Џонсон.

Закључак оставке

У закључку оставке, Џонсон се окреће сопственој странци, подсећајући њене чланове да је он тај који је освојио надмоћну већину на изборима, а са функције премијера отишао са само неколико процената иза лабуриста по популарности, док је тај јаз сада огроман у корист опозиције.

"Наша странка треба да хитно пронађе нови замајац и веру у способност наше земље", поручује Џонсон и истиче да нико не треба да се плаши истински конзервативне владе.

Осврћући се на свој рад на побољшавању живота грађана у својој изборној јединици, Џонсон оставку завршава навођењем својих највећих политичких успеха – Брегзита, највеће победе конзервативаца у последњих четрдесет година, најбрже вакцинације против ковида у Европи и водећу улогу у подршци Украјини.

"Тужан сам што, барем за сада, напуштам парламент, али сам превасходно запрепашћен и згађен што сам из њега антидемократски истеран од одбора, којим Харијет Харман руководи са ужасавајућом пристрасношћу.

Реакције конзервативаца

Реагујући на оставку, Вил Волтон, Џонсонов саветник из времена када је био градоначелник Лондона, оцењује да бивши премијер њоме "покушава да заштити сопствени политички наратив и заоставштину".

Политичка уредница листа Спектејтор Кејти Болс истиче да оставка садржи јасне наговештаје да Џонсон намерава да се врати у политику, а да за проблеме оптужује своје унутарпартијске наследнике, посебно премијера Сунака, позиционирајући се за будуће изборе за лидера конзервативаца.

Политички уредник Би-Би-Сија Крис Мејсон оцењује да "Џонсонов дух прогони Ришија Сунака“.

"Тешкаш" Конзервативне странке лорд Хеселтајн поручује да је Џонсонова заоставштина "у парампарчад разбила велику визију Конзервативне странке“.

Бивши министар владе Маргарет Тачер подсећа да се Одбор за привилегије састоји од четири конзервативна, два лабуристичка и једног либералдемократског посланика, те указује да Џонсон пропушта да примети ту реалност што само потцртава "да он нема никакав интегритет“.

Међутим, сер Џон Редвуд, бивши министар за Велс, евроскептик и министар владе Маргарет Тачер, истиче да "забрињава то што се овако важна личност политичког живота осећа прогоњеном у оволикој мери".

Он сматра да је Џонсон од почетка своје каријере лидера конзервативаца био "под притиском без преседана.“

Следбеници Бориса Џонсона у редовима конзервативаца понављају његове оптужбе против Одбора за привилегије, предвођени бившом министарком унутрашњих послова Прити Пател.

Приметно је и ћутање премијера Сунака и његових министара.

Реакције опозиције

Либералдемократе имају три речи за одлазак Џонсона – нека иде дођавола.

Лабуристи истичу да Џонсон не престаје да лаже ни у тексту оставке.

Шкотски националности указују на то да за њим у Шкотској нико неће жалити.

Истовремено, лабуристи и либералдемократе припремају заједничку стратегију за превремене изборе у Џонсоновој изборној јединици, али и изборној јединици његове блиске сараднице Надин Дорис, која је оставку поднела само неколико сати пре њега.

Медији спекулишу да ли та сарадња наговештава опозициону коалицију на изборима наредне године, коју су лидери те две стране до сада демантовали.

Реакција Одбора за привилегије

Сам одбор за привилегије састаје се у понедељак када ће и објавити свој извештај о журкагејту о којем Џонсон говори у својој оставци.

Очекује се да Одбор реагује на Џонсонове оптужбе новим казненим мерама.

Оставку поднео и Најџел Адамс

И савезник Бориса Џонсона Најџел Адамс објавио је да се моментално повлачи са места посланика. Адамс је претходно најавио да ће се повући на следећим општим изборима.

У објави на Твитеру, Адамс је рекао да је јуче изабран нови кандидат конзервативаца.

”Била ми је част да представљам област у којој сам одрастао и школовао се, и желим да захвалим својим бирачима на њиховој дивној подршци од 2010. године“, рекао је Адамс.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво