Читај ми!

Жена која може све стигла у Србију – ко је председница Индије

У званичну посету Србији стигла је председница Индије Драупади Мурму, која ће три дана боравити у нашој земљи. Она је друга жена председница Индије, а прва особа која потиче из племена која се нашла на тој функцији. У политику је дошла након што је годинама била учитељица, а лични живот обележиле су јој бројне трагедије.

"Драупади Мурму је доказ да жене могу све", био је један од главних наслова у индијским медијима након што је изабрана за председницу. А на тој функцији је нешто мање од годину дана. У јулу прошле године положила је заклетву као 15. председник Индије.

Прва је особа из индијских племенских заједница која је изабрана за председника те земље, али и најмлађа и прва особа рођена након проглашења индијске независности 1947. која се нашла на тој функцији.

Мурму је тек друга жена после Пратибе Патил која је постала председница те многољудне земље. Њен животни пут веома је занимљив, а у политику је ушла након што је годинама била учитељица.

Неколико пута мењала име

Рођена је 20. јуна 1958. у селу Упарбеда у породици из племена Сантали, трећег највећег племена у Индији.

Име је мењала неколико пута. Најпре ју је њена породица назвала Пути Туду, а затим је школски учитељ преименовао у Драупади. Њено име је у прошлости записивано и као Дурпади и Дорпди.

Дипломирала је на Женском универзитету Рама Деви.

Након што је неколико година радила као млађа асистенткиња у Одељењу за наводњавање у Влади Одише, током деведесетих је била учитељица у Раирангпуру. Предавала је језике хинди и одија, математику и географију, а медији су писали да никада није радила за пуну плату у школи.

Политичка каријера

Драупади Мурму је у политику ушла 1997. године, када је као независна кандидаткиња дошла до Градског већа Раирангпура, а потом се придружила Индијској народној партији.

Победила је на изборима за законодавну скупштину Одише 2000. године у изборној јединици Скупштине Раирангпур и служила је два мандата у законодавној скупштини између 2000. и 2009. године.

Била је и гувернерка индијске савезне државе Џарканд и на тој функцији била шест година. У председничкој изборној трци 2022. године као кандидаткиња Националне демократске алијансе победила је опозиционог кандидата Јашванта Синху.

Личне трагедије 

Драупади Мурму се након завршетка студија удала за банкара Шајама Чарана Мурмуа са којим је имала два сина и ћерку.

Ипак, њен лични живот обележило је много трагедија. За само неколико година изгубила је супруга, обојицу синова, мајку и брата.

Најпре је 2009. године њен син Лаксман преминуо под мистериозним околностима, а Хиндустан тајмс је навео да је он у 26. години пронађен мртав у кревету. Потом је 2012. године у саобраћајној несрећи страдао и њен други син, а 2014. године је њен супруг умро после срчаног удара. У међувремену је остала и без мајке и рођеног брата.

"У наше време, девојчице су питали шта ће им образовање. Људи су је питали шта може да ради. Сада им је показала шта може да уради. Доказала је да жене могу све", поручила је њена рођака након што је Драупади Мурму постала председница.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво