Читај ми!

"Ситуација је измакла контроли" – Гана остаје без медицинских сестара, све одоше у Велику Британију

Здравствени систем Гане суочен је са великим проблемом због "одлива мозгова". Многе медицинске сестре напустиле су западноафричку земљу ради боље плаћених послова у Великој Британији, која се после Брегзита окренула афричким земљама у потрази за медицинским радницима. Британска влада новчано помаже здравствене системе Гане, Нигерије и Кеније, али се таква хуманитарна давања тумаче као покушај да се у замену за одређену суму новца обезбеди боља почетна позиција за регрутацију медицинских радника.

Више од 1.200 медицинских сестара из Гане придружило се британском регистру медицинских сестара само током 2022. године, преноси Би-Би-Си.

Британска Национална здравствена служба све више се након Брегзита ослања на особље из земаља које нису чланице Европске уније, како би попунила слободна радна места.

Хауард Катон из Међународног савета медицинских сестара забринут је због размера егзодуса медицинара из земаља попут Гане.

"Осећам да је ситуација измакла контроли. Имамо интензивно регрутовање које углавном спроводи шест или седам земаља са високим дохотком. Регрутација се врши из неких од најсиромашнијих и најугроженијих држава које не смеју себи приуштити да изгубе медицинске сестре", наглашава Катон.

Главна сестра у регионалној болници у Акри каже за Би-Би-Си да је само њена јединица интензивне неге изгубила 20 медицинских сестара које су отишле у Британију и САД током последњих шест месеци – са озбиљним последицама.

"Нега је погођена јер нисмо у могућности да примамо више пацијената. Људи умиру", истиче главна сестра.

Мање клинике су такође погођене миграцијом особља, јер је за здравствене центре у мањим градовима проблем чак и једна медицинска сестра која оде у иностранство.

У Британији зарађују и до седам пута више него у Гани

Гана се на листи Светске здравствене организације налази међу 55 угрожених земаља које имају мали број медицинских сестара по становнику.

Већина сестара напушта Гану јер у Великој Британији могу да зараде и до седам пута више од онога што примају у домовини.

Иако директна регрутација у афричким државама није дозвољена, медицинске сестре из сиромашних земаља на интернету и друштвеним мрежама прате слободна радна места и пријављују се за посао.

Није могуће спречити медицинске сестре да одлазе из Гане јер је миграција гарантовано људско право, али медицински радници упозоравају да је здравственом систему потребна помоћ и апелују на владу да побољша услове како би убедила медицинаре да остану у земљи.

Британска влада је недавно дала 18,6 милиона долара Гани, Нигерији и Кенији како би помогла јачању њихових здравствених система, али се таква хуманитарна давања често сведу на покушај богатих држава да у замену за одређену суму новца обезбеде себи проактивнију улогу и бољу почетну позицију за регрутацију медицинских радника.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво