Читај ми!

"Џин се пробудио" – велики антивладини протести на улицама Варшаве

Велики број грађана изашао је на улице Варшаве, протестујући против пољске владе премијера Матеуша Моравјецког на 34. годишњицу првих демократских избора у Пољској. Грађани из целе земље дошли су у главни град да изразе незадовољство због нарушавања демократије и владавине права и страха да, како кажу, Пољска прати Мађарску и Турску на путу аутократије.

Протестни марш у Варшави либерална опозиција је најавила као тест способности да на изборима ове године оконча скоро осам година дугу владавину националиста.

Незадовољни грађани шетали су са транспарентима на којима је, између осталог, писало: "Слободна, европска Пољска" и "Европска унија да, ПиС не", мислећи на владајућу странку "Право и правда".

Стотине аутобуса довезло је у Варшаву присталице опозиције из целе земље. Полиција и градски званичници нису дали процену колико се људи окупило, док организатори тврде да је на протесту било пола милиона грађана.

Градоначелник Варшаве Рафал Тшасковски, који је члан опозиције, процењује да је на марш дошло 500.000 људи, док је портал Онет пренео да је било најмање 300.000.

Велика група грађана окупила се и у Кракову и још неким градовима Пољске, показујући незадовољство и оптужујући владу премијера Матеуша Моравјецког да крши устав и не поштује основна људска права у земљи.

Поједини грађани кажу да су мотивисани и расправом око закона којим владајућа партија намерава да "уклони руски утицај из земље". Опозиција такав закон види као покушај владе да покрене лов на вештице против политичких противника.

"Демократија умире у тишини, али ви сте данас подигли глас"

Шеф опозиционе групе Грађанска платформа и бивши председник Европског савета Доналд Туск поздравио је опозиционе присталице, рекавши да се глас Пољака не може ућуткати.

"Први корак до победе је да препознамо нашу снагу. Ми смо овде како би Пољска, Европа и свет видели нашу снагу", рекао је Туск окупљенима и нагласио да талас незадовољства неће бити заустављен пошто се "џин пробудио".

"Поносан сам што могу да будем овде и кажем да ћемо победити. Демократија умире у тишини, али ви сте данас подигли глас за демократију, тишина је готова", рекао је Туск током говора на крају марша.

Туск је позвао на јединство упркос политичким разликама у опозицији и обећао победу на изборима који ће бити одржани у октобру или новембру ове године.

Нарушавање владавине права или заштита традиционалних вредности

Истраживања јавног мњења показују да ће се избори бити тесни.

Опозиција се већ дуго мучи да добије поверење грађана, упркос широко распрострањеним критикама на рачун владајуће партије коју Пољаци оптужују да нарушава владавину права, претвара државне медије у владине гласноговорнике и подстиче хомофобију.

Влада премијера Матеуша Моравјецког пориче да поткопава демократске норме и тврди да је њен циљ заштита традиционалних хришћанских вредности од либералних притисака са Запада, као и праведнија економија.

Додатни подстицај пољској влади и владајућој странци "Право и правда" дао је почетак рата у Украјини, пошто се наметнула као водећи антируски глас у Европи.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво