Читај ми!

Напад у школи у Милану – наставница рањена ножем, деца се крила испод клупа

Шеснаестогодишњак је у једној миланској школи јутрос ножем избо наставницу италијанског. Она је пребачена у болницу са тешким повредама главе и руке, али није у животној опасности.

Шеснаестогодишњи ђак је јутрос око 8.30 убо ножем наставницу италијанског. Инцидент се догодио Абјатеграсу, делу Милана, у школи Институт Емилио Алесандрини. Наставница је са тешким повредама главе и руке превезена у болницу, али није у животној опасности.

Јутрос је полицији дојављено да је у тој миланској школи пуцњава, да би – када су стигли – видели да је ђак напао педесетједногодишњу наставницу ножем, након што му је дала најнижу оцену на пропитивању.

По речима осталих ђака, он се бацио на наставницу држећи нож чије је сечиво дугачко најмање 20 центиметара. Наставница је побегла у школски тоалет где јој је у помоћ притекла вицедиректорка школе.

За то време шеснаестогодишњак је  "пиштољем" натерао све ученике из његовог разреда да изађу. Полиција је утврдила да се ради о пиштољу који користи метке у облику лоптица на гас и који је по изгледу идентичан правим пиштољима.

При доласку карабинијера, ђак је спустио нож и пиштољ на катедру, подигао руке изнад главе и предао се. Пребачен је у болницу Сан Паоло у Милану јер се и сам повредио.

Ђак већ имао шест опомена

Како полиција наводи, против њега засад нису подношене кривичне пријаве, нити је имао психијатријске проблеме.

Директор школе Микеле Рафаели изјавио је да је ђак ове године већ добио шест опомена, и то четири од професорке италијанског.

Овог уторка требало је да се одржи састанак са његовим родитељима.

Ђаци се сакрили под клупе

Наставница је већ имала један разговор са родитељима и ништа није указивало на то да би могло доћи до овакве агресије. Директор је рекао да су остали ђаци побегли у паници и да су помогли наставници, а школа је одмах евакуисана. Ђаци су пуштени кућама.

Ђаке који су у разреду са нападачем испитаће полиција, с обзиром на то да су директни сведоци напада. Девојчица која је један од сведока рекла је полицији да је он пре него што је напао наставницу само рекао: "Жао ми је другови, жао ми је", и потом извадио нож и пиштољ из ранца и напао наставницу. Остали ђаци су се сакрили под клупе које су и преврнули не би ли се заштитили од метака јер нису знали да ли је пиштољ прави или не.

Реакција министра образовања

Министар образовања Ђузепе Валдитара изјавио је да жели да посети школу јер је важно да наставници и ђаци знају да је држава на њиховој страни, те да се ради о врло тешком делу.

"Ја често добијам узнемирујућа обавештења о нападу на наставнике и томе мора да се стане на пут. Мени је незамисливо да ђак нападне наставника у школи. То значи да имамо велики друштвени проблем, а за то је делом крив и ковид јер је потпуно прекинуо нормалне, људске односе. Школа је место едукације и веома је важно да деца буду заједно и да се друже", поручио је министар.

Министар образовања је рекао да ова епизода указује на то да се у школе морају вратити психолози.

недеља, 01. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"