Читај ми!

Рат шпијуна, "Операција Истанбул"

Шпијунски рат који већ годинама воде Иран и Израел се, са Ирака, Сирије, Либана и палестинских територија, проширио на на истамбулске улице, пошто је турска тајна служба у последњих неколико дана ухапсила 11 наводних агената Мосада. Средином прошле године, на сличан начин, Турска је "почистила" и ћелију иранских шпијуна, који су планирали нападе у највећем турском граду.

Рат шпијуна, "Операција Истанбул" Рат шпијуна, "Операција Истанбул"

Турска тајна служба, МИТ, ухапсила је 11 особа за које се сумња да су, по наређењима израелског Мосада, пратили групу иранских пословних људи, чиме је настављена акција власти у Анкари против деловања страних обавештајних служби, укљујујући руске, израелске и иранске агенте.

Наводни агенти Мосада, чије постојање Израел до сада није коментарисао, били су део петнаесточлане групе која је "у стопу пратила активности 23 особе и компаније са пословним односима са Ираном", саопштиле су турске власти.

Хапшења су уследила пошто је турски МИТ годину и по дана пратио њихове акције.

Мосад је, како пишу турски медији, врбовао Селџука Кучукају, преко бившег официра турске војске и члана забрањене организације ФЕТО. Селџук је касније постао шеф ове шпијунске ћелије.

После обуке у иностранству, пратио је ове особе и чланове њихових породица, набављао банковне изворе и листинге телефонских позива и предавао их надређеним у Мосаду.

Две особе, чији идентитет није објављен, и даље су у бекству.

Хапшења иранских шпијуна

Акција турских обавештајаца уследила је годину дана пошто је у Истанбулу ухапшена група иранских агената, осумњичених да су спремали нападе на израелске држављане у Истанбулу.

Непосредно пре тога, Мосад је из Турске евакуисао неколико Израелаца, наводних мета напада Иранаца.

Хапшење у истанбулском хотелу била је друга акција турских обавештајаца против иранских агената, који су у Турску дошли како би организовали нападе на израелске пословне људе и дипломате. Средином јуна прошле године, турска полиција ухапсила је девет особа у серији акција против наводних иранских обавештајаца и њиховим помагача.

Убиство пуковника Револуционарне гарде

Серију догађаја који су, на крају, резултирали хапшењима, покренуло је убиство пуковника иранске Револуционарне гарде Хасана Сајада Ходајарија који је, наводно, био је кључни човек у планирању напада на израелске држављане у Турској.

Хојадари је 22. маја убијен испред своје куће у Техерану, пошто су на њега пуцала двојица маскираних мотоциклиста.

Власти у Техерану су одмах покренуле опсежну потрагу за "ционистичким агентима", који су наводно одговорни за ово убиство. До краја дана, ирански медији су јавили да је ухапшено неколико особа из мреже израелских шпијуна.

Неколико дана касније, амерички медији су објавили да су Израелци потврдили да су организовали убиство пуковника Револуционарне гарде, како би упозорили Иран да се мане планирања напада на израелске држављане у иностранству.

Пуковник Хосеин Сајад Ходајари, био је потпуно непознат све до тренутка када су ирански медији објавили вест о његовој смрти. Из штурих саопштења Револуционарне гарде дало се наслутити да је учествовао у акцијама у Сирији и Либану.

Ни 24 часа касније, Шин Бет, израелска обавештајна служба, обавестила је новинаре да је Ходајари ипак био много утицајнији него што се у први мах чинило. Израелски Канал 12 тврдио је да је ирански пуковник недавно вратио из Сирије планирао отмице званичника израелских безбедносних служби, пословних људи и научника.

Отмице, завере и претње

Вест о овом, наводном, плану Техерана, први пут је објављена у априлу прошле године, односно недуго пошто су оперативци Мосада у Техерану отели Мансура Расулија, који је током испитивања рекао да је "послат у Турску како би отео израелског дипломату, америчког генерала и француског новинара". Расули је у Турску отпутовао по наређењу пуковника Ходајарија, коме се на терет ставља и планирање убиства петорице Израелаца на Кипру.

На ова, незванична, објашњења Израелаца одмах је реаговао ирански председник Ибрахим Раиси, који је најавио освету за убиство пуковника Револуционарне гарде.

"Нема сумње да ћемо се криминалцима осветити за смрт овог мученика", рекао је ирански председник, оптужујући "руку глобалне ароганције" за убиство пуковника Револуционарне гарде.

Матрица напада, тврде Иранци, неодољиво подсећа на начин на који су, током последње деценије, убијани најзначајнији физичари повезивани са контроверзним нуклеарним пројектом.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво