Читај ми!

Поплаве у Италији – деветоро погинулих, неколико несталих, хиљаде евакуисаних

Најмање је 10.000 људи без крова над главом, четири особе су нестале док је деветоро људи изгубило живот у поплавама које су после дугог и сушног периода изазвале обилне падавине у Италији. Најтеже су погођени централни и јужни делови Италије.

Не престаје лоше време у Италији. Већ седмицама падају кише након изузетно дугог периода суша који је донео велику штету пољопривредницима.

Највећа битка с поплавама је у региону Емилија Ромања и траје од почетка маја. Евакуисано је око хиљаду грађана, као у региону Марке. Гувернер региона Емилија Ромања Стефано Боначини изјавио је да је реч о катастрофи какву ова територија не памти.

Само у Болоњи је евакуисано 3.000 људи, 5.000 у Фаенци као и у Равени и тај број ће несумњиво расти у наредним сатима.

До сада је дошло до 250 одрона од којих 120 заиста врло тешких док се излила укупно 21 река. Трка Формуле један у Имоли је отказана. На регион је пало око 200 мм киша за 24 часа, док се уобичајено у тој зони за годину дана бележи око 1.000 мм кише.

Изливање река проузроковало је огромну штету на јавној и приватној својини. Укупно је евакуисано око четири хиљаде људи док је шест особа изгубило живот, а неколико их је нестало. Делови ауто-пута А14 су затворени.

У региону Форли-Чезена излиле су се реке Савио и Монтоне, док су поплаве погодиле и Ричионе и Пезаро, у којима су затворене железничке станице.

Болница "Чекарини" у Ричионеу је пуна воде тако да је хитна помоћ затворена док су погођена и одељења кардиологије, окулистике и одељење за лечење од дијабетеса. Сви пацијенти су евакуисани.

Река Савио се излила те поплавила улице у центру града, дворишта као и продавнице и куће, док су се у многим местима људи пели на кров не би ли се спасили од набујале реке.

У Сенигалији, коју је пре шест месеци већ погодила велика поплава, пажња је усмерена на реку Мизу. Школе су затворене у многим градовима док су возови који се крећу уз обалу блокирани.

Ризик од одрона

Водене бујице нису заобишле ни југ земље. Наиме, на Сицилији и у Кампањи, нарочито на острву Искија, где је евакуисано више од 40 породица због ризика од одрона земље, ситуација је изузетно тешка.

У погођеним подручјима многи становници су евакуисани хеликоптерима.

Јак ветар и велике падавине погодиле су и Равену и Червију, а власти су позвале око 6.000 људи да напусте своје домове у близини река.

Иста ситуација је и у граду Фаенци, где су надлежни позвали становнике да се попну на више спратове, а уколико буде потребно, и на кровове зграда.

Ватрогасци и карабињери су на терену и непрекидно помажу људима да изађу из поплављених домова. У многим градовима је нестало и струје.

У местима погођеним невременом школе су затворене јер су у региону Емилија Ромања реке прешле ниво 3 високог ризика.

Из цивилне заштите јављају да је евакуисано преко хиљаду људи, а да се у наредним сатима очекује још већи број јер су прогнозе такве да предвиђају велику кишу најмање још 12 сати.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво