Читај ми!

Краљ Чарлс Трећи, волонтирање и Велика испомоћ

Крунисање монарха тренутак је када кроз древни симболизам, династија потврђује вишевековни континуитет, али и објављује свој ако не политички, пошто у парламентарној монархији за то нема мандат, а оно друштвени програм. Тако је било и овога викенда у Британији.

Три дана Крунидбеног викенда у Британији су за нама. Први је био посвећен традицији и церемонији. Други слављу, а трећи акцији.

"Колико год крунисање и ово славље били величанствени, у срцу раскоши крије се једноставна порука – служба“, рекао је у свом говору на концерту у част крунисања у Виндзору британски престолонаследник принц Вилијам.

"Прве речи мога оца по уласку у Вестминстерску опатију биле су да се заклиње да ће служити тј. да ће наставити да служи, јер током педесет година у сваком делу Уједињеног Краљевства, широм Комонвелта и света, он је одано служио друге“, оценио је принц од Велса.

Велика испомоћ

Традиционално први понедељак после крунисања британског монарха је државни празник.

Новина је да је британски краљ позвао грађане да тај дан посвете волонтерском раду. И то не само ове, већ сваке године.

Циљ је да дан волонтирања, назван "Велика испомоћ“, постане трајна заоставштина крунисања Чарлса Трећег.

Краљевска породица објавила је списак око педесет хиљада организација широм Уједињеног Краљевства, којима је свакога дана потребно милион волонтера. Испомоћ су пружили сви – од радних чланова краљевске породице, преко политичара до милиона обичних грађана.

"Дивно је бити овде у Дому културе у Мил Енду у грофовији Хартфордшир и придружити се волонтерима“, рекао је британски премијер Риши Сунак.

Председник британске владе наглашава да су се у оквиру акције "Велика испомоћ“ широм земље одвијале десетине хиљада акција у знак поштовања, али и као одраз дугогодишње службе краља Чарлса Трећег.

"Дух заједнице је оно што нас спаја као грађане ове земље“, истиче Сунак.

Његов ривал, лидер лабуриста сер Кир Стармер дан је провео одговарајући на позиве за хитну помоћ грађана.

Благодети волонтерства

Стручњаци за ментално здравље истичу да постоји барем седам разлога за волонтирање – умањује стрес, осећај изолованости и депресију, а поспешује самопоуздање и осећај сврсисходности, буди страст према одређеним делатностима и, коначно, чини нас срећним.

Иницијатива "Велика испомоћ“ иде руку под руку са дугогодишњим добротворним радом нове принцезе од Велса Кејт, која је покровитељ осам водећих удружења за ментално здравље деце.

Развој деце кроз волонтирање

Лавовски део активности британског престолонаследничког пара фокусиран је на подршку развоју деце до пете године кроз финансирање њиховог боравка у природи, бављења спортом, али и отвореног разговора о сопственим, али и осећањима других.

Зато не чуди што су у "Велику испомоћ“ укључили и сопствену децу, а посебно најмлађег – принца Луја, који спада у старосну групу, којој настоје да помогну његови родитељи.

Принцеза од Велса упозорава да је, чак и пре пандемије, у сваком млађем разреду основне школе било у просеку троје деце са нарушеним менталним здрављем.

"Активности, разговор, подршка и загрљај су најбољи лек“, каже принцеза Кејт.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво